Oleg Melniciuc, ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită, a revenit în funcție
Social 20 noiembrie 2019, 18:38 | 2008

Oleg Melniciuc, singurul judecător care a ajuns pe banca acuzațiilor pentru îmbogățire ilicită, a revenit în sistem. Chiar dacă are statut de învinuit în două dosare penale, inclusiv pentru trafic de influență, Melniciuc activează de mai bine de o săptămână la Judecătoria Chișinău, unde este pus pe rol unul dintre dosare. Dacă va fi găsit vinovat, Melniciuc riscă până la 15 ani de închisoare.

Portalul anticorupție.md scrie că magistratul a revenit în sistem întrucât i-a expirat concediul de îngrijire a copilului, dar și concediul pentru mai mulți ani. Cât despre dosarul privind îmbogățirea ilicită, Melniciuc a precizat că acesta se află în instanță, la etapa examinării probelor. Ședințele au fost însă suspendate pentru o perioadă nedeterminată, fiind sesizată Curtea Constituțională. Oleg Melniciuc nu consideră dosarul privind îmbogățirea ilicită drept unul politic. Potrivit sursei citate, este primul și singurul caz în Republica Moldova, în care un magistrat a ajuns în judecată.

În vara anului 2017, procurorii au pornit un dosar penal pe numele lui Oleg Melniciuc, el fiind acuzat că, în perioada 2013- 2017 ar fi inclus intenţionat date incomplete, sau false, în declaraţia de avere şi interese personale, dar și că deține bunuri, valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite care nu puteau fi obţinute legal. Melniciuc ar fi omis includerea unui venit de 48 de mii de lei, obținut sub formă de depuneri bănești de la un cetățean, pe cardul său bancar. În iunie 2017, Melniciuc a fost reţinut pentru 72 de ore, iar ulterior eliberat şi cercetat în libertate. În octombrie același an, Melniciuc a solicitat suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului, inclusiv, pentru îngrijirea copilului. În martie curent, concediul i-a expirat și magistratul a mai depus o cerere de concediu, din cont propriu, pentru mai multe luni. În 2018, Procuratura Anticorupție i-a intentat lui Oleg Melniciuc un nou dosar, fiind învinuit de trafic de influență. Drept motiv a servit plângerea unui bărbat precum că i-ar fi transmis lui Melniciuc o sută de mii de euro pentru rezolvarea unui dosar. Urmărirea penală, în cel de al doilea dosar, nu a fost finalizată. Procurorii au mai stabilit că magistratul și soția sa, deși indicau în declarațiile de avere pentru 2014-2016 venituri totale obținute în mărime de un milion 444 de mii 958 de lei, în această perioadă, inclusiv de pe cardurile bancare deținute de soți, au fost efectuate plăți în valoare totală de peste 2 milioane de lei. În vederea confiscării extinse, procurorii au aplicat sechestre pe bunurile și mijloacele financiare ale inculpatului în valoare totală de peste 1 milion de lei. Jurnal TV şi alte instituţii media au relatat anterior despre faptul că Oleg Melniciuc şi-a angajat rude în instanța sectorului Râşcani. Dacă va fi găsit vinovat, Melniciuc riscă o amendă de 500 de mii de lei sau închisoare de până la 15 ani. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie