Deputații au votat în prima lectură un proiect de lege, care poate lipsi personalul medical nevaccinat de indemnizații unice
Social 21 octombrie 2021, 19:46 | 673

Majoritatea parlamentară a votat astăzi în prima lectură un proiect de lege, care poate lipsi personalul medical nevaccinat de indemnizații unice. Cei care resping imunizarea nu vor primi 16 mii de lei în cazul infectării. Nu vor primi 100 de mii de lei nici familiile celor, care și-au pierdut viața din cauza Covid-19. S-a discutat mult și aprins, dar opoziția nu a votat proiectul de lege.

MARINA TAUBER, deputat Partidul Șor: "Se creează impresia că acest proiect este ca o bâtă financiară. Niciun cetățean nu trebuie să aibă frică ori teamă. Să-i convingem dar nu să-i impunem. Noi o să ne abținem de la votarea acestui proiect de lege."

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Atunci când noi vorbim de medici noi nu putem să-i convingem pe cei care au venit cu o diplomă luată într-o universitate sau colegiu de medicină și cunoaște cel mai bine dintre noi toți ce înseamnă vaccinare. Deci noi îl lăsăm să se eschiveze și încă îi mai plătim pentru faptul că ne boicotează. Scuzați-mă dar eu nu pot să fiu de acord cu dumneavoastră."

MARINA TAUBER, deputat Partidul Șor: "Probabil că unii medic, ca și orice alte persoane, au anumite motive de sănătate sau religioase."

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Nicio persoană care are contraindicații absolute nu temporare, nu se află în prima linie. Iar dacă au careva viziuni religioase și dețin diploma de medic și ei trebuie să vaccineze populația, iertați-mă nu sunt de acord. Noi nu putem să menținem un medic de familie care are propriile viziuni asupra vaccinării și să așteptăm ca să vaccineze întregul sat și să-i convingă să se vaccineze."

ANA RACU, deputat PAS: "Venim cu un îndemn calm către toată populația Republicii Moldova să ajungă la un centru de vaccinare pentru că, am să spun o frază foarte dură, noi nu avem locuri în spitale, în schimb mai avem locuri în cimitire."

ZINAIDA GRECEANÎI, deputat BCS: "Nu v-ați gândit dumneavoastră că din acest proiect de lege acele o sută de mii nu trebuie să depindă că-i vaccinat omul sau nu. Omul nu mai este."

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Dorim să susținem un exemplu pentru întreaga societate."

BOGDAN ȚÂRDEA, deputat BCS: "Care e logica dacă dumneavoastră spuneți că vaccina nu oferă garanții, dar tot dumneavoastră oferiți compensații viața lor. În contextul în care ieri au decedat 37 sunteți gata să vă cereți scuze?"

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Lipsa de consecvență dumneavoastră. Eu vreau să vă întreb Republica Moldova."

ELENA BODNARENCO, deputat BCS: "Voi împărțiți cetățenii între galbeni și alte culori, între oameni buni și oameni nebuni, între absolvenții de la Harvard și universitățile din Chișinău. Și culmea! Voi deja și morții îi împărțiți."

Proiectul a fost votat în prima lectură cu 55 de voturi ale majorității parlamentare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie