Franța, lege pentru limitarea protestelor
Externe 6 februarie 2019, 16:20 | 1331

În Franța se iau măsuri pentru a contracara violența stradală. Un proiect de lege ”anti-huligani”, votat aseară, în prima lectură, le interzice protestatarilor să își acopere fețele, iar poliția obține puteri sporite. Cei care încalcă riscă până la şase luni de închisoare.

Sindicaliștii și „vestele galbene“ din Franța au manifestat ieri pentru prima oară împreună. Revendicările au fost numeroase: creșterea salariilor, justiție fiscală, opoziție față de reforma liceelor sau dreptul de a manifesta. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Astfel, Adunarea Naţională, una dintre cele două camere ale Parlamentului, a aprobat ieri o lege, care permite autorităţilor administrative, nu celor judiciare, ca până în prezent, să emită interdicţii la proteste indivizilor, pe care îi consideră un pericol pentru ordinea publică. Proiectul de lege va fi acum discutat și de camera superioară, însă Adunarea Națională are ultimul cuvânt. Proiectul de lege se va întoarce la Senat începând cu 12 martie, pentru o a doua lectură. Legea 'anti-huligani', așa cum a fost numită, le interzice protestatarilor să își acopere fețele și oferă poliției puteri mai mari pentru a-i extrage pe indivizii potențial turbulenți din demonstrații. Cei care încalcă interdicţia vor fi pasibili de închisoare până la şase luni şi o amendă de 7.500 de euro.

Opinia ta contează. Comentează!