Image-Description
UE intenționează să TRIPLEZE numărul statelor din lista neagră a paradisurilor fiscale
Externe 7 martie 2019, 13:30 | 1427

Uniunea Europeană (UE) va tripla lista neagră a paradisurilor fiscale, intenţionând să adauge, printre alte nume, Emiratele Arabe Unite şi Bermuda, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters, citând un oficial de la Bruxelles.

Măsura vine la mai mult de un an după ce blocul a decis să facă o listă neagră oficială cu jurisdicţiile care nu cooperează în materie fiscală şi să monitorizeze ţările care se angajează să-şi schimbe normele fiscale pentru a se conforma standardelor UE.

Într-o întâlnire de miercuri, reprezentanţii UE intenţionează să-şi dea acordul pentru noua listă, care va fi apoi adoptată formal de miniştrii de finanţe ai UE în cadrul reuniunii din 12 martie.

Lista existentă cuprinde doar cinci jurisdicţii: Samoa, Trinidad şi Tobago şi cele trei teritorii ale Statelor Unite ale Americii din Samoa, Guam şi Insulele Virgine.

Noua listă a fost extinsă la 15 jurisdicţii, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Oman, teritoriul britanic al Bermudei şi alte insule din Caraibe şi Pacific, a declarat oficialul citat de Reuters.

Cu toate acestea, statele din UE se gândesc încă dacă vor fi adăugate Bermuda şi Emiratele Arabe Unite, a declarat oficialul.

Potrivit Mediafax, țările din UE nu sunt vizate de această listă, dar unele state membre s-au plâns că există prevederi asemănătoare cu a unor paradisuri fiscale în legislaţia din Luxemburg, Belgia, Cipru, Ungaria, Irlanda, Olanda şi Malta.

Publicată întâi în decembrie 2017, lista a cuprins iniţial 17 nume, iar jurisdicţiile sunt adăugate, dacă au deficienţe în normele lor fiscale care pot favoriza evaziunea fiscală. Acestea sunt eliminate de pe lista neagră dacă se angajează sau fac reforme în sistemele lor fiscale, în condiţiile în care menţionarea pe această listă le poate aduce grave prejudicii de imagine, cu toate că nu le pot fi aplicate sancţiuni.

Nu mai puţin de 62 de juridicţii fiscale nu îndeplineau standardele UE, dar majoritatea s-au adaptat la cerinţele de la Bruxelles, mai puţin Bermuda şi EAU.

Opinia ta contează. Comentează!