Raportul Băncii Mondiale arată că 40% dintre imigranții moldoveni sunt cu studii superioare
Social 11 octombrie 2019, 16:08 | 1114

De la independență încoace, din Republica Moldova a plecat cel puțin un milion de oameni. Aproape jumătate dintre cei care au emigrat sunt persoane calificate, cu studii superioare. Sunt datele Băncii Mondiale prezentate în cadrul raportului ”Migrarea și exodul de creiere”. Republica Moldova se află în topul statelor ”donatoare de oameni instruiți” pentru țările dezvoltate, care pot oferi un nivel decent de trai.

Studiul realizat de Banca Mondială arată că dintre cei un milion de oameni, care au plecat din Republica Moldova, 40 la sută sunt persoane cu studii superioare. Doar în Bosnia și Herțegovina se atestă un raport mai mare de persoane calificate, care și-au părăsit țara în căutarea unei vieți mai bune - 55 la sută din totalul imigranților. Raportul mai arată că peste 80 la sută dintre imigranții moldoveni au plecat în trei state - Federația Rusă, Italia și Portugalia. Banca Mondială atrage atenția că din cauza migrației, în multe state din Europa de Est și Asia Centrală are loc așa-numitul ”exod de creiere”.

Printre acțiunile autorităților care pot aborda cauzele de bază ale imigraţiei se numără întărirea guvernanţei şi consolidarea instituţiilor. Politicile care vizează păstrarea forţei de lucru calificate includ promovarea sectorului privat şi stimularea creării de locuri de muncă, investiţiile în învăţământul superior şi creşterea oportunităţilor pentru femei în economie. În raportul Băncii Mondiale se mai spune că ”în ciuda creșterii solide a Produsului Intern Brut, atestată la începutul anului, din cauza cheltuielilor legate de alegeri, PIB-ul ar urma să crească moderat până la sfârșitul anului, cu doar la 3,4%”. Aici se adaugă și remitențele mai mici, inflația mai mare și disiparea stimulilor fiscali introduși înainte de alegeri. În 2020, PIB-ul ar urma să crească cu 3,6%. Banca Mondială mai atrage atenția că ”este nevoie de eforturi majore și voință politică pentru accelerarea reformelor, combaterea corupției și nivelarea terenului pentru toți participanții la piață”. Potrivit raportului citat, în topul statelor ”donatoare de oameni instruiți” pentru țările dezvoltate mai figurează Armenia, Albania, Macedonia și România. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie