Adaptarea la schimbările climatice este una din prioritățile Republicii Moldova
Social 25 noiembrie 2022, 20:22 | 495

Adaptarea la schimbările climatice este una din prioritățile puterii de la Chișinău. Potrivit autorităților, restabilirea suprafețelor forestiere este foarte importantă în condițiile, în care doar aproximativ 11% din suprafața Republicii Moldova este acoperită cu păduri. Subiectul a fost abordat astăzi în cadrul unui forum specializat privind schimbările climatice în silvicultură și agricultură.

Anii secetoși sunt tot mai frecvenți în Republica Moldova și acest lucru afectează recoltele, seacă fântânile, lacurile și râurile, usucă pădurile. Adaptarea la schimbările climatice va fi grea și creșterea rezilienței va fi dificilă în special pentru Republica Moldova, deoarece resursele sunt mai puține, a declarat în cadrul dezbaterilor președintele Maia Sandu.

MAIA SANDU președintele Republicii Moldova: "Resursele noastre de apă, agricultura și pădurile sunt cele mai afectate de schimbările climatice. Indiferent de contextul în care ne aflăm astăzi trebuie să acționăm. Ce trebuie să facă fermierii ca să nu mai piardă roada din cauza secetei, ce copaci trebuie să sădim ca să avem pădure peste o sută de ani. Cum salvăm resursele noastre de apă?!"

Schimbările climatice reprezintă o provocare globală, iar guvernul de la Stockholm și-a asumat angajamentul să susțină atenuarea schimbărilor climatice și măsurile de adaptare în Republica Moldova, a declarat în cadrul conferinței ambasadorul Suediei la Chișinău, Katarina Fried:

KATARINA FRIED ambasadorul Suediei în Republica Moldova: "În Republica Moldova criza climatică vine cu presiune asupra disponibilității de apă, cauzând condiții extreme meteo și contribuind la procesul de deșertificate."

În ultimul deceniu, Republica Moldova s-a confruntat cu o serie de secete și inundații, care au avut consecințe negative asupra economiei. Conferința „Avansarea agendei naționale privind schimbările climatice în silvicultură și agricultură în Republica Moldova”, a fost organizată sub patronajul Președinției Republicii Moldova în parteneriat cu programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare PNUD Moldova, ”Fondul verde pentru climă” și Ambasada Suediei la Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie