Raportul Kroll, trimis procurorilor
Politic 23 martie 2018, 17:26 | 2627

Banca Naţională a Moldovei anunță că a predat Procuraturii Anticorupţie toate documentele primite de la consorţiul internaţional Kroll şi Steptoe & Johnson, care a investigat jaful din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Procuratura Anticorupție confirmă că acest lucru s-a întâmplat ieri și adaugă că raportul nu va fi publicat.

În comunicatul Procuraturii Anticorupție se menționează că raportul KROLL este în limba engleză, are 150 de file și că la solicitarea autorilor lui, șeful instituției, Viorel Morari, a semnat o scrisoare de confidențialitate, ceea ce presupune nedivulgarea informațiilor din document. Totodată, Procuratura Anticorupție spune că a solicitat Băncii Naționale să facă traducerea oficială a raportului KROLL.

În același timp, BNM reiterează că reprezentanţii Kroll şi Steptoe & Johnson şi-au confirmat disponibilitatea de a colabora cu instituțiile de anchetă din Republica Moldova în procesul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internaţional, dar şi pentru a întări baza probatorie în procedurile iniţiate pe plan intern.

O sinteză a raportului final privind jaful bancar, care dezvăluie cum au fost furaţi banii, precum şi ţările prin care aceştia au circulat sau în care au ajuns, a fost publicată în luna decembrie a anului trecut. În aceste documente este vorba în special despre Ilan Şor. Potrivit Kroll, în „jaful secolului” ar fi fost implicate peste 70 de companii care intrau în aşa-numitul ”grup Şor”.

Controversatul primar de Orhei, condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare în dosarul privind fraudarea băncilor, dar lăsat liber până la pronunţarea deciziei definitive, a ameninţat cu judecata compania Kroll. După publicarea de către BNM a sintezei raportului final, premierul Pavel Filip a declarat că 90 la sută din cei pomeniți în investigație ar fi oameni „absolut oneşti”. Ulterior, tot el a spus că, de fapt, a comis o greşeală de exprimare.

Amintim că reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr au cerut de mai multe ori publicarea integrală a raportului final Kroll, inclusiv în cadrul unor manifestaţii în faţa Băncii Naţionale sau a Guvernului. Ulterior, și alte formațiuni politice au solicitat același lucru. Prima parte a documentului a fost făcută publică de către şeful legislativului, Andrian Candu, pe blogul său.

Opinia ta contează. Comentează!