Elicopterele clandestine ar fi machete
Social 1 iulie 2020, 21:52 | 1453

Proprietarul depozitului în care au fost găsite peste zece elicoptere, despre care procuratura spune că urmau să ajungă în străinătate prin contrabandă, dezminte aceste informații. Potrivit lui Iuri Ceban, procurorii nu au prezentat situația reală. ”Obiectele din metal sunt niște machete, care servesc pentru găsirea soluțiilor tehnice din aviație”, ne-a declarat Ceban. Procuratura nu a comentat, deocamdată.

Cu Iurii Ceban am vorbit la telefon, întrucât acesta se află în zona transnistreană și nu poate circula liber. Potrivit lui, elicoptere descoperite sunt schițele sale de pe foi, însă la care mult mai ușor poate lucra în varianta din metal.

Iurii Ceban spune că el ar fi un inventator și are documentele necesare în acest sens. Lucrările sale ar fi solicitate oriunde, nu și în Republica Moldova.

În activitatea sa este ajutat de fiul său, pictor, și de un grup de prieteni pasionați de aviație, ne-a spus Ceban.

Proprietarul depozitului luat cu asalt de autorități ne-a comunicat că face acest lucru demult...

Ca să te ocupi de acest domeniu, trebuie să abilități în mai multe direcții, afirmă Ceban.

De la depozitul unde au descins procurorii și polițiștii au fost reținute nouă persoane. Ceban spune că el ar fi fost cel de-al zecelea, însă deoarece s-a reținut cu alte treburi, nu a ajuns la prima oră la muncă. Ceban locuiește în reginea transnistreană, în orașul Dubăsari, iar în prezent se află în carantină. El ne-a spus care este poziția sa privind afirmațiile procuraturii precum că ar fi pregătit contrabanda.

Reprezentanții procuraturii nu au reacționat la declarațiile respective, sugerându-ne să găsim răspuns la toate întrebările în comunicatul emis de instituție. Procuratura anunță că investigațiile în cazul dat sunt în plină desfășurare. Expertul în aeronautică care a participat la percheziții a confirmat preliminar similaritatea obiectelor cu cele autentice. Acesta a subliniat pericolul sporit în caz de exploatare a echipamentului aeronautic ridicat, din motiv că accesoriile folosite la asamblare erau improprii cerințelor tehnice din domeniul aeronauticii, de natură să supună riscului de viață utilizatorii acestor echipamente. Procuratura spune că va sesiza și va solicita implicarea activă și a altor autorități, inclusiv a Autorității Aeronautice Civile, Ministerului Apărării, Serviciului de Informații și Securitate. Activitatea supusă anchetei a fost suspendată, anunță procuratura, subliniind că unul dintre reținuți, implicat chiar la debutul așa-numitei „afaceri”, a declarat că unele utilaje produse au fost deja experimentate, pe perioade scurte de timp, la decolare. Aceasta, însă, a avut loc cu riscuri enorme pentru viața și securitatea personalului implicat. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie