Anul trecut, minimul de existență în Republica Moldova era de 2028 lei. Acum, aceasta este cu 50 lei mai mare, adică - 2082 de lei. Chiar și așa, această sumă este prea mică dacă o raportăm la necesitățile și cheltuielile cotidiene, susțin oamenii.

Așa cum salariul mediu lunar pe economie este de 7700 de lei, acest lucru face posibilă acoperirea minumului de existență pentru cei încadrați în câmpul muncii. Dar valoarea pensiei lunare este de 2013 lei, iar cum un pensionar are nevoie de aproximativ 1700 lei lunar pentru consum, oficial, pensia le-ar acoperi cheltuielile. Dar asta numai în statistici. În realitate, mulți pensionari trăiesc o dramă.

Această diferență este sesizată și de oameni. Ei spun că viața la oraș este mai scumpă comparativ cu cea de la sat.

Mamele cu copiii mici spun că suportă cheltuieli enorme, iar banii trecuți în statistici nu le-ar ajunge nici pentru strictul necesar.

Expertul economic, Roman Chircă, explică discrepanța dintre „costul vieții” la sat și la oraș prin modul de viață al oamenilor și cultura lor de consum.

Momentan, în Republica Moldova, salariul unui angajat din sectorul informații și comunicații oscilează între 10-12 mii de lei, pe când venitul unui agricultor abia dacă ajunge la 2000 de lei.