Emmanuel Macron declară război islamismului
Externe 21 octombrie 2020, 18:09 | 668

Emmanuel Macron a promis intensificarea acţiunilor guvernului împotriva islamului radical, după atentatul de vineri împotriva lui Samuel Paty. Preşedintele Franței a anunţat că colectivul pro-palestinian, "direct implicat" în atentat, va fi dizolvat astăzi. Fondatorul acestui colectiv se află în arest preventiv în cadrul anchetei.

AFP scrie că fondatorul colectivului pro-palestinian Sheikh Yassin, Abdelhakim Sefrioui, l-a însoţit la începutul lui octombrie pe tatăl unei eleve pentru a cere concedierea lui Samuel Paty pentru că a arătat caricaturile cu profetul Mahomed în cadrul unui curs privind libertatea de expresie. Acest părinte care a difuzat două înregistrări video care făceau apel la mobilizare împotriva profesorului înainte de atentat a fost şi el în legătură cu atacatorul, potrivit unei surse apropiate dosarului. Conţinutul discuţiilor lor nu a fost însă dezvăluit. La câteva zile după difuzarea înregistrărilor video, Samuel Paty a fost decapitat în plină stradă de către un rus cecen de 18 ani, care a fost apoi împuşcat mortal de poliţie. Şaisprezece persoane sunt în continuare în arest preventiv în cadrul anchetei antiteroriste.

"Decizii de acest tip împotriva unor asociaţii, grupuri de indivizi, vor urma în zilele şi săptămânile următoare", a declarat Emmanuel Macron.

Miercuri, moscheea din Pantin, o suburbie din nordul Parisului, va fi închisă. Acesteia i se reproşează că responsabilii săi au partajat pe Facebook, pe 9 octombrie, video-ul realizat de părintele care făcea apel la pedepsirea lui Paty. Închiderea acestui loc de cult frecventat de 1.300 de credincioşi va fi valabilă pentru o durată de şase luni, potrivit unui ordin.

După asasinatul de vineri, autorităţile franceze au promis un "război împotriva duşmanilor Republicii".

Cincizeci şi una de asociaţii apropiate de "islamismul radical" sunt în vizorul autorităţilor şi unele ar putea fi dizolvate. Mai multe dintre ele se împotrivesc deciziei.

Opinia ta contează. Comentează!