Se atestă o creștere alarmantă a cazurilor de COVID-19 înregistrate la copii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani
Social 22 februarie 2021, 19:41 | 3859

În ultimile 24 de ore, în Republica Moldova, au fost confirmate încă 655 de cazuri de infectare cu COVID-19, iar 19 oameni au pierdut lupta cu virusul ucigaș.

Suntem în al doilea val al pandemiei, spun medicii. Astăzi au fost confirmate alte 655 de cazuri de COVID-19 după efectuarea a o mie 879 de teste. Din numărul total de cazuri, 22 sunt lucrători medicali. Este vorba de opt medici, zece asistenți medicali și patru angajați din personalul auxiliar. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a trecut astăzi de 177 de mii. Tot în ultimile 24 de ore au pierdut lupta cu noul coronavirus 19 oameni. Printre aceștia și un laborant superior de la Institutul Oncologic. Potrivit Ministerului Sănătății, până acum 87 de lucrători medicali au decedat din cauza COVID. Între timp în spitalele din Chișinău aproape că nu mai sunt locuri disponibile pentru tratarea pacienților infectați, chiar dacă autoritățile au mai activat, la nivel republican, 500 de paturi. Pentru a face față situației, birourile medicilor au fost transformate în saloane.

TATIANA BUCEARSCHI, șeful Direcției generale asistență socială și sănătate: "În ultimile săptămâni înregistrăm o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi de COVID și ceea ce ne alarmează încă mai mult este creșterea în continuare a numărului de cazuri grave și foarte grave care necesită internare. Săptămâna trecută ne-am confruntat cu insuficiența de paturilor disponibile urmare a creșterii alarmante a numărului de infectări."

În instituțiile municipale de sănătate sunt internați acum 1.320 de pacienți cu covid, capacitatea maximă fiind de doar 1.400 de paturi. Se întâmplă după ce la sfârșitul săptămânii trecute, în saloane pentru tratarea bolnavilor erau transformate până și birourile medicilor sau spațiile pentru prânz.

TATIANA BUCEARSCHI, șeful Direcției generale asistență socială și sănătate: "Spațiile amenajate sunt din birourile medicilor, asistentelor medicale, din bufeterii. La Sfânta Treime am suplinit cu 30 de paturi, la Sfântul Arhanghelul Mihail cu 25 de paturi, la Spitalul Municipal Gheorghe Paladi cu zece paturi, la Spitalul de Ftiziopneomologie - cu 20 de paturi."

În ultimile zile se atestă o creștere a infectărilor a grupului de vârstă 13 -17 ani.

TATIANA BUCEARSCHI, șeful Direcției generale asistență socială și sănătate: "Cea mai mare pondere a persoanelor afectate rămân persoanele cu grupa de vârstă de la 30 la 39 de ani și de la 60 de ani în sus, dar avem și pondere ce vizează copii în vârstă de la 13 la 17 ani."

Până acum în Republica Moldova au fost înregistrate peste 176 de mi de cazuri de COVID-19. Cele mai multe infectări sunt în Chișinău - peste 75 de mii. Tot aici s-au înregistrat și cele mai multe decese asociate noului coronavirus.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie