Zeci de primari din mai multe raioane ale țării au manifestat în fața Ministerului Finanțelor
Social 27 noiembrie 2020, 15:21 | 1409

Zeci de primari au manifestat astăzi în fața Ministerului Finanțelor, într-o acțiune de protest față de intenția Guvernului de a plafona taxele locale. Cu pancarte în mâini, oamenii au condamnat proiectul, catalogându-l drept un act ilegal și o imixtiune directă în treburile primăriilor. Aleșii locali au cerut anularea documentului.

TATIANA BADAN, primarul satului Selemet, raionul Cimișlia; președinte CALM: "Cu plafonarea acestor taxe vor fi facilitați doar unii agenți economici mai mari, dar cei care muncesc zi de zi și contribuie în bugetul local și național, nu va fi o echitate. Așa că cerem astăzi Ministerului Finanțelor și Parlamentului Republicii Moldova să-și revadă această prevedere și să fie anulată de pe agenda parlamentară din proiectul bugetului anului 2021."

CONSTANTIN COJOCARU, primarul municipiului Edineț: "Am venit să spunem NU acestei plafonări, pentru că această plafonare va aduce pierderi considerabile comunităților locale, iar comunitățile locale sunt cele care trebuie să dezvolte serviciile: iluminare, apă, canalizare, drumuri, instituții de învățământ. "

VALENTINA CASIAN, primarul municipiul Strășeni: "Noi, primarii, cei care suntem aleși de cetățeni, trebuie să optăm pentru a avea această oportunitate de a elabora o politică fiscală proprie. Mai cerem un respect reciproc, pentru că atât cei de la centru, cât și local merită să consultați înainte de adoptarea oricărui act legislativ."

ION POPA, primarul comunei Negureni: "După plafonare nu putem vorbi de un câștig al localităților, locuitorilor, ci din contra, o pierdere enormă atât sub aspectul bugetar - economic, cât și se știrbește foarte mult din autonomia locală. Vom pune pe picior de inechitate agenții economi. Fie unul care gestionează o afacere mică cu afaceriștii mari."

În fața aleșilor locali a ieșit secretarul de stat de la Finanțe, Dorel Noroc. Acesta i-a invitat pe manifestanți la o discuție.

DOREL NOROC, Secretar de Stat al Ministerului Finanțelor: "Este o propunere a Ministerului Finanțelor. Această propunere va fi pe masa Guvernului. Guvernul urmează să aprobe această hotărâre, iar decizia finală o va lua Parlamentul Republicii Moldova. Noi am analizat toate taxele locale care sunt în Republica Moldova și le-am stabilit la un nivel extrem de maxim ca să nu afecteze veniturile autorităților locale."

După ce au pichetat Ministerul Finanțelor, primarii au mers la Guvern. Proiectul de plafonare a taxelor locale este inclus în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Potrivit prim-ministrului Chicu, plafonarea este o măsură care vine să protejeze business-ul de unele decizii neinspirate ale autorităților locale. Cât despre acuzațiile aleșilor locali, Chicu a spus anterior că e vorba de ”speculații neîntemeiate”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie