Mutaţiile din Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia ale virusului SARS-CoV-2 amenință Europa
Externe 22 ianuarie 2021, 20:08 | 958

Uniunea Europeană a lansat un apel la evitarea călătoriilor neesenţiale între ţările din bloc pentru a face faţă ameninţării noilor mutaţii ale coronavirusului. Liderii Uniunii Europene consideră că situaţia sanitară este “foarte gravă”. Statele Unite raportează mai multe decese decât în al Doilea Război Mondial, iar japonezii i-ar putea pedepsi cu închisoare pe cei care nu respectă restricțiile.

Mutaţiile din Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia ale virusului SARS-CoV-2 amenință Europa. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat că “toate călătoriile neesenţiale” trebuie “descurajate” în spațiul european din cauza răspândirii masive a noilor tulpini.

URSULA VON DER LEYEN președinta Comisiei Europene: "Trebuie să rămânem vigilenți, deoarece suntem departe de sfârșitul acestei pandemii, chiar dacă am implementat campaniile de vaccinare. Noile tulpini pe care le-am descoperit sunt îngrijorătoare, deoarece cresc viteza de răspândire a virusului."

Controlul frontierelor este o prerogativă naţională, dar europenii încearcă să-și coordoneze acțiunile pentru a păstra funcţionarea pieţelor.

CHARLES MICHEL președintele Consiliului European: "S-a discutat problema granițelor interne și externe. Suntem convinși că trebuie să pătrăm granițele deschise pentru a garanta buna funcționare a pieței interne. La capitolul călătorii neesențiale, restricțiile trebuie luate în continuare în considerare."

În faţa mutaţiilor, mai multe ţări, între care și Germania, au înăsprit restricţiile în ultimele zile.

ANGELA MERKEL cancelarul Germaniei: "Ceea ce le cerem oamenilor este greu, dar siguranța este o prioritate. Asta trebuie să facem în continuare."

Portugalia închide școlile, iar Olanda a anunţat o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii cu începere de la ora 21. Între timp, vor fi întreprinse toate măsurile pentru „aprovizionarea rapidă” cu vaccinuri. UE a semnat şase contracte pentru vaccinuri cu diverse companii farmaceutice pentru peste 2,5 miliarde de doze.

URSULA VON DER LEYEN președinta Comisiei Europene: "Am discutat cu directorul Pfizer, care mi-a explicat că se confruntă cu o întârziere a producției în următoarele săptămâni, dar m-a asigurat că toate dozele promise din primul sfert vor fi livrate la timp."

Peste ocean, numărul americanilor care au murit într-un an de COVID-19 l-a depăşit pe cel al tuturor militarilor SUA ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, timp de patru ani. Pe 12 ianuarie 2021, de exemplu, COVID a ucis câte un american la fiecare 19 secunde. Bilanțul ar putea rămâne la fel de dramatic și în următoarele săptămâni.

ANTHONY FAUCI consilier special COVID-19, SUA: "Este probabil că situația se va înrăutăți sau va rămâne la fel de gravă în următoarele săptămâni, împreună cu acest număr foarte ridicat de infectări și decese pe care le vedem în fiecare zi."

Statele Unite sunt de departe cea mai afectată țară din lume, cu aproape 25 de milioane de infectări și peste 410 mii de decese. În Japonia, ratele sinuciderilor au crescut brusc în cel de-al doilea val al pandemiei, în special în rândul femeilor și copiilor. Guvernul nipon a aprobat două proiecte noi în care ar putea aplica amenzi şi chiar pedepse cu închisoarea împotriva persoanelor care ignoră restricțiile.

YOSHIHIDE SUGA prim-ministrul Japoniei: "Ceea ce am urmărit în mod consecvent a fost siguranța, pentru a proteja viața și sănătatea oamenilor. Pentru a restabili un sentiment de siguranță, voi impune controlul asupra pandemiei, care s-a extins în întreaga lume și care afectează grav Japonia."

Până acum, la nivel mondial, au fost raportate peste 96 de milioane de infectări cu coronavirus și peste 2 milioane de decese.

Opinia ta contează. Comentează!