Image-Description
Maia Sandu și Andrei Năstase: Putem opri dictatura dacă ieșim foarte mulți la PROTEST; Altfel, un personaj va decide totul
Politic 29 iunie 2018, 09:50 | 3586

Cetățenii Republicii Moldova vor reuși să oprească dictatura doar dacă vor ieși în număr foarte mare în stradă. Or, odată cu anularea dreptului la vot, după această linie roșie nu mai există cale de întoarcere.

Declarațiile au fost făcute de Maia Sandu și Andrei Năstase la Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

Liderii opoziției antioligarhice au îndemnat toți cetățenii să iasă duminică, 1 iulie, la un protest de amploare pentru a spune un NU ferm dictaturii.

„Indiferent dacă sunteți din Chișinău, mergem să ne salvăm votul nostru în general. Altfel, un personaj care nu a câștigat niciodată măcar un vot de la cetățeni va decide totul în Republica Moldova”, a fost mesajul celor doi lideri ai opoziției.

„Ne dorim ca toată lumea să iasă la protest. După această linie roșie nu mai e cale de întoarcere. După ce au invalidat alegerile din Chișinău, așa vor face și în fiecare sat și oraș unde nu o să le convină rezultatul alegerilor. Vor anula și alegerile parlamentare, apoi cele prezidențiale. Nu vom mai putea schimba guvernarea, pentru că votul nostru nu va mai conta. Indiferent dacă sunteți din Chișinău, mergem să ne salvăm votul nostru în general. Altfel va sta un personaj, care nu a câștigat niciodată măcar un vot de la cetățeni, și va decide cine să fie arestat, cine să fie amendat, cine să fie furat. Asta e dictatură. E un lucru care ne privește pe fiecare în parte. Putem opri dictatura doar venind în număr foarte mare”, a declarat Maia Sandu.

„Trebuie să venim cât mai muți, dacă vrem să scăpăm de această râie oligarhică. Luați-vă drapelele Republicii Moldova și de ce nu al UE. Comitetul de Rezistență Națională a lansat mesaj către toți primarii. Sunteți reprezentativi pentru orașe și sate. Organizați-vă oamenii și ieșiți cât se poate de organizat la protest. Diaspora deja e în drum spre casă. Veniți alături de noi. Să ne grupăm în mașini personale, pentru că dacă va fi nevoie vor opri și trenurile. Duminică va fi mai frig, ne putem lua de acasă și niște pături. Așa au făcut oamenii din alte state. Rămânând în stradă și-au obținut libertatea și o viață omenească la ei acasă”, a menționat Andrei Năstase.

Cetățenii pot crea celule de rezistență peste tot, la spital, la școală, la locul de muncă, a adăugat președintele Platformei DA.

„Îmi vin mesaje de la diferite firme că oamenii protestează la locul de muncă. Oamenii conștientizează că mai departe nu se poate. Stă un căpcăun undeva acolo și dacă nu-i convine, anulează votul. S-a legat de aceste live-uri, dar dacă nu erau? Rog să vă puneți această întrebare. Ei au tot țipat că Năstase e finanțat de Platon, de Țopa, de Rusia. Dacă e așa, ai toată Procuratura și justiția la dispoziție, de ce nu ai adus măcar un leu demonstrat că l-am luat din alte părți? În următoarele zile vor apărea filmulețe care ne vor lega cu FSB-ul rusesc, de mâna Moscovei, doar ca să ne facă să stăm acasă”, a adăugat el.

Andrei Năstase a ținut să se adreseze în special către intelectuali, medici și polițiști.

„Mă adresez către intelectuali, medici, care au salarii mizere. Este timpul să ne dăm seama că cineva fură ca în codru, un grup de 2-3 mii de oameni. Polițiștii trebuie să se pătrundă de discrepanța dintre luxul căpeteniilor lor și acești tineri are sunt ținuți la 30 de grade cu vestimentație neagră și grea. Să înțeleagă că e timpul să se alăture părinților, fraților, să fim împreună”, a spus Andrei Năstase.

Liderii opoziției antioligarhice au vorbit și despre acțiunile viitoare, dacă guvernarea nu va ține cont de cele trei revendicări și anume, validarea alegerilor, anularea sistemului mixt și demisia și cercetarea penală a judecătorilor care au anulat scrutinul

„Planificăm și alte acțiuni. Ne dorim să fim puternici și convingători duminică. Dacă cele trei revendicări nu vor fi îndeplinite până duminică sau luni dimineața, vom continua cu activități în toată țara. Vorbim și de alți lideri neformali care așteptăm să apară în localități. Vom veni în raioane și vom organiza activități ca să ne opunem dictaturii”, a precizat Maia Sandu.

Vedeți mai jos întreaga emisiune pentru a urmări și alte declarații făcute de liderii opoziției antioligarhice la Cabinetul din Umbră.

Opinia ta contează. Comentează!