Ion Chicu promite un buget pentru 2021 cu ”investiții masive” și plăți sociale majorate
Social 23 noiembrie 2020, 19:45 | 1714

Premierul Ion Chicu promite un buget pentru 2021 cu investiții masive și plăți sociale majorate, mai ales pentru pensionari și medici. Potrivit lui Chicu, în anul viitor programul de reparație a drumurilor va continua, iar Guvernul nu va renunța la plafonarea taxelor locale. Despre aceasta el a anunțat astăzi, după tradițională ședință tripartită Dodon-Greceanîi-Chicu. Unii experți economici nu împărtășesc însă optimismul prim-ministrului, invocând experiența anilor trecuți.

ION CHICU, premier: "Este important de menționat că bugetul pentru anul 2021 a fost elaborat și construit având la bază aceeași abordare pe care am avut-o în 2020, adică cu investiții masive în infrastructură și cu plăți sociale la nivel major. Vreau să remarc faptul că, dacă vorbim despre investiții în infrastructură, fondul rutier va fi tot așa, destul de impresionant ca și în 2020. Preventiv, vor fi 1,7 miliarde în fondul rutier."

Ion Chicu a mai spus că pentru continuarea proiectului ”Drumuri Bune” ar urma să-i fie alocate, în anul viitor, aproximativ 900 de milioane de lei. De partea cealaltă, experții economici Veaceslav Ioniță și Veaceslav Negruța atrag atenția că și în acest an nu au fost executate cheltuieli de miliarde de lei, care au rămas doar pe hârtie, în Legea Bugetului de Stat.

OPINIA LUI VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Din 2015 a devenit un sport național ca Guvernul să promită diverse povești în bugetul de stat, care nici într-un an nu au fost executate și nimeni nu răspunde pentru aceasta. Spre exemplu, pentru 2019, Guvernul a venit cu un proiect de lege a bugetului, unde la cheltuieli erau prevăzute 47,3 miliarde lei. În realitate, Guvernul a cheltuit doar 43,1 miliarde lei, reducând cheltuielile cu 4,6 miliarde lei. Anul acesta, bugetul de stat inițial a fost votat cu cheltuieli în mărime de 51,6 miliarde lei. Apoi pandemie, criză... și cheltuielile au fost majorate până la 55,1 miliarde lei. Numai că bani nu au fost, nu sunt și nu vor fi!"

Iar expertul economic Veacslav Negruța îndeamnă autoritățile ca înainte de a face promisiuni bugetare pentru 2021 să achite mai întâi ”lucrările de infrastructură” și ”plățile sociale” integral pentru anul 2020. În afară de aceasta, Negruța spune că și promisiunile pentru 2021 trebuie să aibă acoperire financiară suficientă, nu găuri de miliarde. Amintim că la 11 septembrie curent, deputații puterii au modificat Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul curent. Conform documentului, veniturile au scăzut cu aproape 650 de milioane de lei, iar cheltuielile – cu un miliard 856 de milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie