Trei nave cu cereale ucrainene au plecat astăzi din porturile de la Marea Neagră
Externe 5 august 2022, 16:06 | 496

Trei nave cu cereale ucrainene au plecat astăzi din porturile de la Marea Neagră, iar încă una se îndreaptă spre Ucraina pentru încărcare. Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin se întâlnesc, la această oră, la Soci pentru discuții privind încheierea războiului din Ucraina și începerea unui nou război în Siria, potrivit France 24. Summitul de la Soci are loc după ce Ankara a ajutat la medierea unui acord privind cerealele care a atenuat temerile legate de criza alimentară globală.

Transporturile maritime din Ucraina se efectuează sub supravegherea Centrului de Coordonare Comună, înfiinţat la Istanbul în urma înţelegerii internaţionale din 22 iulie, anunță ministerul ucrainean al Infrastructurii.

Cargoul Navistar, sub pavilion panamez, a pornit de la Odesa către Irlanda, având la bord 33.000 de tone de porumb. Rojen, sub pavilion maltez, transportă 13.000 de tone de porumb de la Cernomorsk către Teesport, în Anglia. Nava turcească Polarnet, care aştepta la Cernomorsk, se îndreaptă către Karasu, port de pe coasta turcă a Mării Negre. Cargoul Fulmar, cu pavilion din Barbados, urmează să ajungă la Cernomorsk, unde va fi încărcat cu cereale, arată informaţiile difuzate ministerul apărării de la Ankara.

Centrului de Coordonare Comună, din care fac parte reprezentanţi ai tuturor celor patru părţi semnatare ale înţelegerii, urmăreşte aplicarea strictă a acesteia şi se asigură - aşa cum a cerut Rusia - că navele nu au la bord alte mărfuri decât cerealele permise. Centrul a anunţat că doreşte să încerce o operaţiune cu mai multe nave, pe un culoar securizat de traversare a Mării Negre, pentru a evita eventuale mine amplasate de Ucraina pentru protecţia coastei. O primă încărcătură de cereale exportate de Ucraina de la începutul invaziei ruseşti pe 24 februarie a părăsit portul Odesa luni.

Potrivit presei de la Ankara, Recep Erdogan ar dori să exploateze ”succesul diplomatic” obținut prin semnarea acordului de la Istanbul, care prevede reluarea exporturilor de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră.

Turcia ar dori să transforme acordul de la Istanbul într-un început pentru negocieri privind armistițiul între Putin și Zelenski, notează The Guardian, care subliniază însă că există tensiuni între liderul rus și cel turc.

La întâlnirea precedentă de la Teheran, din luna iulie, Putin i-ar fi spus lui Erdogan că Rusia rămâne împotriva oricărei noi ofensive pe care Turcia ar putea-o plănui împotriva militanților kurzi din nordul Siriei.

Opinia ta contează. Comentează!