Oponenţii preşedintelui autoritar Aleksandr Lukaşenko îşi pun toate speranţele în Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 37 de ani, care intenţionează să-l conteste pe liderul aflat la putere de mai mult de un sfert de veac, la 9 august.

Alexandr Lukaşenko a acuzat în mod repetat opoziţia că provoacă tulburări şi plănuieşte să-l răstoarne cu ajutor străin. Tihanovskaia a respins aceste acuzaţii la miting. Dacă va câştiga, Svetlana Tihanovskaia intenţionează să organizeze noi alegeri şi să elibereze toţi deţinuţii politici, inclusiv soţul ei, a declarat ea la miting.

SVETLANA TIHANOVSKAIA, candidat pentru prezidențiale: Suntem un popor pașnic și vrem schimbări pașnice în țara noastră.

Observatorii internaţionali au criticat în mod repetat alegerile din Belarus, considerând că nu respectă principiile democratice. Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, a tolerat puţin disidenţa în cei 26 de ani la putere în fosta republică sovietică de aproximativ 9,5 milioane de locuitori din Europa de Est, situată între Rusia şi statul membru al Uniunii Europene, Polonia. Alexandr Lukaşenko pretinde acum la cel de-al şaselea mandat, scrie AGERPRES