Nouă polițiști și salvatori au fost depistați cu COVID-19, iar alți 154 se află în carantină
Social 1 aprilie 2020, 16:43 | 1009

Nouă angajați din diferite structuri ale Ministerului Afacerilor Interne au fost depistați până în prezent cu noul tip de coronavirus și sunt spitalizați, iar alți 154 de oameni se află în autoizolare la domiciliu, a anunțat ministrul Pavel Voicu într-o conferință de presă. Cei mai expuși riscului de infectare sunt reprezentanții Poliției de Frontieră și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

PAVEL VOICU, ministrul Afacerilor Interne

La moment, avem 154 de persoane, colegi de-ai noștri, din diferite subdiviziuni, care se află în autoizolare. La ziua de astăzi, avem nouă angajați ai Ministerului Afacerilor Interne care au fost confirmați pozitiv cu COVID-19. Mai supuși riscului au fost colegii de la Poliția de Frontieră și cei de la Inspectoratul Situații de Urgență. Se întreprind măsuri și pregătiri la spitalul MAI pentru ca acești pacienți să fie transferați. Astfel, vom ușura munca medicilor, dar și îi vom trata mai repede.

Totodată, Pavel Voicu a dat asigurări că angajații MAI sunt dotați cu mijloacele necesare pentru protecția individuală, doar că unele sunt folosite numai în anumite situații.

PAVEL VOICU, ministrul Afacerilor Interne

Sunt mai multe critici ale unora care vor să vină doar cu critici, nu și cu soluții, precum că alți colegi din alte subdiviziuni nu sunt dotați cu acele costume de protecție. Informez că ele sunt prezente, le avem in stoc, însă ele sunt îmbrăcate doar când se intervină în forță, în cazurile de opunere de rezistență a celor care nu se conformează cerințelor medicilor pentru a fi tratați sau în alte situații când pericolul e iminent. În ceea ce ține de măști, mănuși dezinfectanți, suntem dotați pentru o perioadă de o lună.

În cadrul aceleiași conferințe de presă a fost prezentată o hartă interactivă a Republicii Moldova, prin intermediul căreia polițiștii vor putea urmări persoanele aflate în regim de autoizolare din cauza coronavirsului. Această hartă le-ar permite să examineze și sistematizeze datele astfel încat in doua ore să vadă situația reală din țară.

PAVEL VOICU, ministrul Afacerilor Interne

Și anume: câte persoane intră în țară, dacă au colectat fișele epidemiologice, cât de corect au fost completate aceste fișe, cât de urgent a ajuns la locul stabilit de persoană că se va afla în autoizolare. Totodată, ce se întâmplă cu persoanele care se află în autoizolare, când expiră acest termen, cum intervine poliția în a monitoriza, a verifica persoanele care respectă aceste prevederi.

Harta nu va fi făcută publică, deoarece conține date cu caracter personal. Vor avea acces la ea doar angajații MAI și medicii. Potrivit ministrului de Interne, din 17 martie, când a intrat in vigoare starea de urgență, 119 persoane fizice au fost sancționate pentru că au părăsit locul de autoizolare. Totodată, 38 de agenți economici au fost amendați pentru că nu și-au sistat activitatea, iar 24 de șoferi s-au ales cu amenzi după ce în unitatea de transport pe care o conduceau erau mai mulți pasageri decât prevede legea in astfel de situatii. 

Opinia ta contează. Comentează!