Eugen Gavriluță, un tânăr care cucerește lumea IT-ului din Țările de Jos
Social 28 septembrie 2021, 20:25 | 4725

A absolvit un liceu din Chișinău, dar a vrut să vadă lumea și a plecat în Olanda. Vorbim despre Eugen Gavriluță, un tânăr care cucerește lumea IT-ului din Țările de Jos. Istoria lui a fost spusă la emisiunea Cealaltă Basarabie de la Jurnal TV. Să o descoperim.

EUGEN GAVRILUȚĂ, stabilit în Olanda: "Am vrut să ies din zona mea de confort și am vrut să prind o experiență într-o lume nouă, cu colegi noi, cu persoane din diferite țări pentru că noi ne aflăm acum, mai ales în domeniul IT, într-o lume atât de interconectată că trebuie să înțelegi și care sunt raționamentele unei culturi, altei culturi ca să poți după aia crea un proiect sau colabora împreună."

Au trecut peste șapte ani de când Eugen a ajuns în Olanda.

EUGEN GAVRILUȚĂ, stabilit în Olanda: "Dacă depui destul efort și muncă, le reușești la facultate. Adaptarea a fost puțin mai dificilă, dar după un an, un an și jumătate deja te simți ca peștele-n apă. Eu presupun că după șapte ani profesional mă simt mult mai bine în Olanda decât aș putea să fac acum acasă pentru că aici mi-am terminat studiile, aici am activat în plan profesional."

Tânărul povestește că educația în Țările de Jos este sub semnul „calității”.

EUGEN GAVRILUȚĂ, stabilit în Olanda: "Sistemul de educație e mult mai adaptat cerințelor moderne și tu odată ce ai finisat facultatea tu chiar poți să fii angajat. Eu odată ce am terminat facultatea cunoștințele pe care le-am dobândit la facultate deja le puteam aplica în practică adică odată ce am fost angajat în domeniul IT eu deja puteam să mă conformez cu colegii mei care aveau deja o experiență de un an, doi."

A devenit pasionat de tehnologiile informaționale.

EUGEN GAVRILUȚĂ, stabilit în Olanda: "Poți faci chestii care sunt oarecum pentru viitor adică tu ești cu o mână în viitor. 11:21 12:25 Este o chestie atât de multidisciplinar, îți oferă și flexibilitate. Tu poți să activezi în IT în domeniul fashion creând site-uri în care brandurile renumite își vând produsele și totodată poți să activezi în domeniul medical în care ai nevoie să construiești un sistem pentru anumite spitale sau pentru anumite instituții de a-și putea stoca informațiile."

Eugen a fost implicat în proiecte din diverse domenii.

EUGEN GAVRILUȚĂ, stabilit în Olanda: "Un alt proiect a fost împreună cu o bancă din Belgia în care noi le-am dezvoltat un sistem în care clienții din business pot să opereze tranzacții între ei și ăsta e un sistem care trebuie să fie. prin urmare, foarte securizat. Vorbim de domeniul business."

Eugen nu s-a oprit doar la proiecte internaționale. A decis să creeze ceva și pentru Republica Moldova.

EUGEN GAVRILUȚĂ, stabilit în Olanda: "Am decis să creăm o asociație de studenți originari din Republica Moldova care își continuă studiile în Olanda. De ce am făcut asta? Pentru a crea o platformă de conectare. La moment sunt în jur de 500 de studenți care-și fac studiile în toată Olanda. În asociația noastră sunt în jur de 100 de studenți care sunt mai activi și cu ei deja încercăm să facem mai multe proiecte interesante."

Diplomele olandeze sunt apreciate în întreaga lume întrucât sunt garantul unei educații bune. Așa că Eugen nu s-a oprit la studiile de licență.

EUGEN GAVRILUȚĂ, stabilit în Olanda: "Și la un moment dat mi-am zis că poate ar fi bine să încerc și un masterat și nu doream în același domeniu. Doream un masterat cu o conexiune cu domeniul meu, dar puțin diferit de aia am aplicat deja la o universitate din nordul Olandei, eu aflându-mă în sud. Reușesc să fac și job, însă îl fac part time deja. "

Datorită domeniului în care activează, tânărul este cu un pas în viitor. Și-ar dori ca același lucru să se întâmple și în Republica Moldova.

EUGEN GAVRILUȚĂ, stabilit în Olanda: "Desigur că simt acasă, însă deja eu sunt un turist acasă, vin de obicei pe perioade scurte. Desigur că simt acasă tot ce îmi e aproape mie - plăcintele mamei, un pahar de vin cu tata, locurile dragi din școală. Eu să revin acasă e o întrebare mai dificilă la care m-am gândit de foarte multe ori, câte chestii ar trebui să se schimbe acasă sau dacă se vor schimba ar fi acea Moldovă pe care eu aș cunoaște."

Emisiunea Cealaltă Basarabie poate fi urmărită la Jurnal TV în fiecare zi de vineri, de la ora 22:00.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie