Argentina vrea ajutorul FMI-ului
Externe 11 mai 2018, 15:22 | 1681

Autoritățile argentiniene vor să ceară Fondului Monetar Internațional un nou împrumut. Acest lucru a provocat un val de indignare printre cetățeni. La Buenos Aires, mai multe persoane au ieșit în stradă pentru a denunța intenția de a se recurge din nou la ajutorul FMI-ului, despre care spun că doar va agrava situația economică din țară.

Președintele Argentinei, Mauricio Macri, vrea să apeleze la Fondul Monetar Internaţional pentru un pachet de creditare de urgenţă, în valoare de 25 de miliarde de euro. El vrea astfel să stabilizeze situaţia financiară a ţării, după două săptămâni în care moneda locală, peso, a atins noi minime în raport cu dolarul american, iar banca centrală a majorat rata de bază la 40 de procente. Intenția autorităților de la Buenos Aires a creat însă o undă de șoc printre cetățenii acestei țări. Oamenii s-au adunat în fața Congresului pentru a protesta față de această măsură.

Mulţi argentinieni continuă să acuze măsurile de austeritate, cerute acum 17 ani de FMI, despre care oamenii spun că au provocat o criză financiară şi economică în perioada 2001-2002, aruncând în sărăcie milioane de argentinieni din clasa mijlocie.

Potrivit presei străine, cu o inflaţie ridicată şi niveluri crescute ale deficitelor de cont curent şi fiscal, Argentina nu ar întruni criteriile pentru o aşa-numită linie flexibilă de credit.

Opinia ta contează. Comentează!