20 de școli din Republica Moldova vor fi asigurate cu table interactive și calculatoare noi
Social 28 noiembrie 2022, 17:46 | 1095

Guvernul de la București modernizează încă 20 de școli din Republica Moldova. Un lot de aproximativ 200 de mii de euro conține, de această dată, table interactive și calculatoare. Semnarea actului de donație a avut loc la Guvern, în prezența managerilor instituțiilor de învățământ.

VALERIA IONIȚĂ, director al Liceului „Mihai Marinciuc” din Chișinău: "Procesul de digitalizare și accesul la tot ce presupune transformare digitală, mai ales în educație, sunt pași esențiali prin care trebuie să asigurăm șanse egale tinerii generații."

PETRU LANCA, director al liceului „Mihai Eminescu”, Ungheni: "Este o onoare și totodată o mare responsabilitate faptul că instituția pe care am onoarea să o conduc este inclusă în lista celor 20 de beneficiari ai acestei donații."

ION JÂTARU, director al gimnaziului din satul Făleștii Noi, raionul Fălești: "Investind în copii, investim în viitorul nostru și al țării. Astfel școala devine mai atractivă, interesantă pentru copii. Astfel ei vin cu o deosebită plăcere la școală."

ELENA MACARIA, director al liceului „Dimitrie Cantemir”, Cantemir: "Vrem să amenajăm un cabinet lingofonic. Cred că va fi utilă și tabla interactivă, proiectorul, imprimantele, calculatoarele pentru un cabinet lingofonic."

Lipsa echipamentului IT nu este cea mai mare problemă din școli, afirmă unii directori.

JANA MORARI, director al gimnaziului „Ștefan Ciobanu”, Ștefan Vodă: "De dotări, le mulțumim celor de la Ministerul Educației că ne ajută și că avem cât de cât o tehnică IT, dar avem nevoie de o reparație capitală a instituției. Ceea ce ține de acoperiș, sistemul de încălzire."

În aceste vremuri dificile, educația trebuie să rămână prioritară, iar tehnicile de predare trebuie să se adapteze noilor vremuri, să fie completate de tehnologia digitală, a declarat, a declarat secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu.

ADRIAN DUPU, secretar de Stat al Guvernului României: "Știu că cele 20 de școli selectate de Ministerul Educației nu ar fi avut posibilitatea prea curând se fie dotate cu astfel de echipament, așa că mă bucur că am putut să venim noi în sprijinul lor."

În ultima perioadă, s-a pus accent pe utilizarea resurselor informaționale și dotarea instituțiilor cu toate cele necesare, afirmă oficialii de la Chișinău.

ANATOLIE TOPALĂ, ministru al Educației și Cercetării: "În ultimii doi ani au fost desfășurate mai multe formări pentru cadre didactice, în ceea ce ține de digitalizare. De asemenea, am procurat mai multă tehnică de calcul care a fost transmisă în școli."

Acest lot de ajutoare a venit de la București prin programul „Digitalizarea în educație”.

Opinia ta contează. Comentează!