Potrivit experților, contractul semnat toamna trecută cu Gazprom prevede acumularea datoriilor Tiraspolului pe contul Moldovagaz
Social 28 septembrie 2022, 19:43 | 719

Peste un miliard de dolari! Atâtea datorii pentru gaze naturale a acumulat regiunea transnistreană într-un singur an. Calculul a fost făcut de Comitetul pentru Unitate și Bunăstare, o inițiativă cetățenească fondată recent și care întrunește mai mulți experți. Aceștia atrag atenția că prevederile contractului semnat toamna trecută de Moldovagaz și Gazprom permit acumularea datoriilor din stânga Nistrului pe contul întreprinderii moldo-ruse. Experții solicită anchetarea persoanelor care au negociat, în 2021, termenii contractului de livrare a gazelor naturale. Se cere și încetarea imediată a livrărilor gratuite de gaze pentru consumatorii din raioanele de est, care nu-și achită datoriile.

Deși contractul semnat de Moldovagaz și Gazprom, în persoana lui Vadim Ceban și Elena Burmistrova, a fost publicat încă în luna februarie curent, membrii Comitetului pentru Unitate și Bunăstare atrag atenția că documentul prevede asumarea datoriilor de către Moldovagaz pentru consumul regiunii transnistrene. Din toamna anului trecut, acestea au crescut cu 1 miliard 140 de milioane de dolari.

Conform anexei numărul 19 la contractul de bază, Modovagaz își asumă, prin punctul 3 al documentului, următoarea prevedere - „în cazul unui acord semnat între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz, Gazprom va livra suplimentar un volum de două miliarde de metri cubi de gaze, iar Moldovagaz va recepționa și va achita corespunzător volumele suplimentare”.

VEACESLAV IONIȚĂ, membru al CUB: "S-a adus o claritate juridică și economică asupra datoriei. Dacă până acum noi discutat a cui va fi datoria, atunci acum expres este scris că Moldovagaz va achita integral gazul livrat inclusiv în stânga Nistrului. Deci, noi ne-am asumat expres. Se aduce o claritate în această normă că noi vom achita."

Potrivit experților, contractul semnat anul trecut de Moldovagaz și Gazprom ar fi lovit de nulitate juridică din cauza admiterii unui conflict de interese ale conducătorilor Gazprom.

IGOR MUNTEANU, membru al CUB: "Anexa numărul 19, semnată la 29 octombrie 2021, a contractului semnat cu Gazprom și Moldovagaz, trebuie să fie considerată nulă și fără forță juridică. Respectiv, ieșirea din impasul cauzat de această anexă trebuie să fie analizat de către factorii decizionali și trebuie să pornim o altă pagină în relațiile cu furnizorii externi."

Experții spun că merită analizată inclusiv opțiunea de lichidare, prin instanța de judecată, a societății pe acțiuni Moldovagaz, iar acest lucru n-ar însemna neapărat blocarea livrărilor de gaze în Republica Moldova.

L-am sunat pe Vadim Ceban, cel care și-a pus semnătura sub contractul cu Gazprom, pentru a-l întreba cine va plăti până la urmă pentru datoriile regiunii transnistrene. Acesta nu ne-a răspuns la telefon, dar ne-a scris să citim un text de-al său, pe care l-a publicat în luna februarie, și în care spunea că „în contractul cu Gazprom este precizat că în cazul acumulării datoriilor Moldovagaz pentru gazul furnizat către Tiraspoltransgaz, părțile vor lua măsuri privind transferul datoriilor către Tiraspoltransgaz în baza unui acord scris”.

Tot în februarie, Vadim Ceban a scris că „Moldovagaz nu a recunoscut niciodată datoria pentru gazele furnizate consumatorilor din Transnistria, întrucât actualul contract prevede un mecanism de decontare a acesteia”.

Noi am consultat prevederile contractului cu Tiraspoltransgaz, iar din acesta rezultă că „dacă timp de 45 de zile Moldovagaz și operatorul din stânga Nistrului nu ajung la un acord privind stingerea datoriilor, atunci litigiul trebuie să fie rezolvat în instanțele de judecată din Republica Moldova”.

I-am scris lui Vadim Ceban un nou mesaj, în care l-am întrebat dacă a acționat sau nu în judecată Tiraspoltransgaz-ul și ce acțiuni a întreprins în toate aceste luni de când a fost semnată anexa la contractul cu Gazprom. Vadim Ceban ne-a răspuns că „a gestionat criza energetică”.

Precizăm că Moldovagaz este deținută în proporție de 63% de Gazprom împreună cu regimul de la Tiraspol.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie