Ziua Națională a României, la Jurnal TV
Social 1 decembrie 2021, 19:58 | 1041

Ziua Națională a României a fost consemnată prin ediții speciale, transmise în direct la Jurnal TV și Jurnal FM. Despre semnificația operei de întregire a neamului, de la Alba Iulia, de acum 103 ani, au vorbit la postul nostru de televiziune scriitoarea Maria Pilchin și istoricul Valeriu Matei, iar ”Marea Unire” a fost înfăptuită de colegii noștri de la „Popcorn Show”, care au avut invitați speciali.

DUMITRU MIȘIN, realizator: "Pentru dvs. ce semnificație are această zi, de 1 decembrie?"

MARIA PILCHIN, scriitoare, fost director al Bibliotecii ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”: "Vreau să felicit românii, indiferent de unde ar fi ei. Eu cred că în primul rând, este ziua României din noi, din imaginarul nostru personal. La mulți ani acestui românism, acestei forme de viață intelectuală."

VALERIU MATEI, istoric, academician: "Într-un an atunci foarte dramatic, foarte zbuciumat 1918 românii au reușit să refacă statul național tocmai prin conjugarea eforturilor tuturor oamenilor conștienți, a intelectualilor, care atunci s-au aflat în frunte."

Un subiect important care a fost dezbătut în cadrul ediției speciale de la Jurnal TV a fost și Unirea cu Țara.

MARIA PILCHIN, scriitoare, fost director al Bibliotecii ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”: "În calitate de scriitoare pot să vă spun că această unire s-a produs demult. Începând cu anii 90 și generația poetului Valeriu Matei și-a adus aportul. Ei au luptat pentru limbă și alfabet pentru generație, inclusiv pentru generația mea. Mie mi se pare că anume aici s-a produs unirea, în literatură, în cultură, în artă."

VALERIU MATEI, istoric, academician: "Sigur că națiunile și popoarele au diferite vârste. În tinerețe sunt mai zvăpăiate popoarele, națiunile, apoi se mai așază, văd care le sunt interesele proprii și interesele generale, de comuniune cu alte națiuni, alte culturi și cunoașterea reciprocă este fundamentală."

Ziua Națională a României a fost consemnată prin ediții speciale difuzate și la Jurnal FM, unde au răsunat melodii autentice românești. Colegii de la „Popcorn Show” i-au avut în calitate de invitați speciali pe Aurel Chirtoacă, Andrei Ștefăneț și Mariana Colța, care au fost acompaniați de formația „Meloritm”.

Opinia ta contează. Comentează!