Caută sursa poluării râului Bâc
Social 2 septembrie 2019, 17:37 | 1740

Mirosul urât din Chișinău și din alte localități din apropiere, precum și poluarea râului Bâc i-au mobilizat pe oamenii de rând. Ei au întocmit o petiție online, prin care le cer autorităților să rezolve aceste probleme de mediu. Totodată, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Iuliana Cantaragiu a scris pe pagina sa de pe o rețea de socializare că Inspecția pentru Protecția Mediului Chișinău a inițiat o investigație pentru a identifica cauza acestor fenomene. De asemenea, a fost sesizată Procuratura.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Iuliana Cantaragiu scrie că au fost prelevate probe de apă din mai multe puncte, pentru efectuarea analizelor de laborator, care vor oferi o claritate asupra sursei de poluare.

Secretarul de stat a adăugat că a fost sesizată și procuratura, care va efectua controale la mai mulți agenți economici care ar putea să polueze râul Bâc.

Autorii și semnatarii ei își arată nemulțumirea față de mirosul insuportabil din Chișinău și din alte localități din apropiere. Ei le cer autorităților să rezolve de urgență această problemă. Tot pe rețelele de socializare au apărut câteva imagini cu râul Bâc, făcute, potrivit autorului lor, în preajma stației de epurare din capitală. Tânărul care a făcut fotografiile spune că întreprinderea respectivă ar polua râul și ar fi sursa principală a mirosului insuportabil. Amintim că, pe de altă parte, Regia „Apă-Canal Chișinău” a venit vineri cu o explicație, menționând că problema nu e neapărat în stația de epurare, deoarece mirosul neplăcut persistă, în același timp, în mai multe zone ale orașului. Aceleași declarații au fost făcute astăzi și de reprezentanții Primăriei Chișinău, care insistă că mirosul urât nu vine de la stația de epurare. Potrivit autorităților municipale, aceasta activează în regim obișnuit și nu au fost depistate nereguli. La rândul său, Primăria capitalei a solicitat Centrului municipal de Sănătate Publică și Inspectoratului pentru Protecția Mediului să ia probe pentru determinarea sursei poluării. De asemenea, urmează să fie făcute verificări la întreprinderile care activează în preajma stației de epurare a apelor reziduale și în zona de protecție a râului Bâc, se mai spune în comunicatul Primăriei Chișinău. 

Opinia ta contează. Comentează!