Comisia de la Veneția, aviz urgent asupra proiectului privind CSM
Social 23 ianuarie 2020, 19:23 | 1267

Comisia de la Veneția a publicat opinia urgentă privind amendamentele operate la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, votate de Parlament. Comisia salută majorarea numărului membrilor CSM, de la 12 la 15, dar a exprimat mai multe critici, inclusiv pentru faptul că deputații de la Chișinău nu au așteptat acest aviz. În comunicatul său remis presei, Ministerul Justiției nu scrie nimic despre observațiile Comisiei de la Veneția.

Ministerul Justiției anunță presa că ”salută opinia urgentă a Comisiei de la Veneția” și că ”va colabora în continuare, sincer și intens, cu Comisia de la Veneția, în vederea implementării celor mai bune standarde europene referitoare la consolidarea independenței sistemului judecătoresc”. În comunicatul citat nu se arată nimic despre criticile experților europeni, potrivit cărora ”deși alegerea membrilor CSM, care nu sunt judecători cu votul „majorității deputaților aleși” este o măsură binevenită, acest proiect poate crea posibilitatea ca membrii care nu sunt judecători să constituie un grup cu gânduri similare, în conformitate cu interesele Guvernului”. De asemenea, în avizul Comisiei de la Veneția se spune că Parlamentul Republicii Moldova nu a așteptat prezentul aviz înainte de adoptarea proiectului de lege. ”Comisia speră că, pe viitor, cooperarea cu Republica Moldova va fi mai constructivă și mai substanțială”, se arată în document. L-am întrebat pe ministrul Justiției Fadei Nagacevschi de ce instituția pe care o conduce n-a pomenit nimic de remarcile Comisiei de la Veneția.

Tot astăzi, Serviciul de presă al Parlamentului a anunțat că ”proiectul de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii a fost transmis pentru promulgare președintelui”. Amintim că acest proiect, votat de Parlament pe 20 decembrie, prevede că numărul membrilor CSM va fi extins de la 12 la 15. Cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari vor fi numiți de cu votul majorității deputaților. 

Opinia ta contează. Comentează!