Uniunea Geodezilor din România a inaugurat astăzi, în zi de sărbătoare, filiala sa la Chișinău
Social 1 decembrie 2022, 20:06 | 1395

Uniunea Geodezilor din România a inaugurat astăzi, în zi de sărbătoare, filiala sa la Chișinău. Noua structură va fi în unul dintre sediile Universității Tehnice a Moldovei. ”Această zi nu a fost aleasă întâmplător”, spun participanții la eveniment, adăugând că astfel s-a făcut unirea specialiștilor în geodezie de pe ambele maluri ale Prutului.

ANGELA MATCOV, șefa Departamentului Cadastru din cadrul ASP: "Cred că fiecare cetățean al Republicii Moldova care are în proprietate un teren, o clădire, știe foarte bine ce înseamnă să apelezi la serviciile unui inginer cadastral, când ai o problemă de identificare a bunului, când ai o problemă de hotar. Și prin intermediul cadastrului și a geodeziei putem facem Unirea și a completa cu aceeași istorie și limbă."

LIVIA NISTOR-LOPATENCO, decanul Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru de la UTM: "Absolvenții de la Facultatea noastră, specialiștii, vor putea activa în România și nu doar, dar multe alte țări și invers, specialiștii din România vor putea activa în domeniul geodeziei pentru că standardele europene sunt comune și vrem ca acestea să fie implementate și în Republica Moldova."

MIRCEA AFRĂSINEI, președintele Uniunii Geodezilor din România: "Noi trebuie să fim aproape de tot ceea ce există modern, nou în această breaslă. Trebuie să ne ridicăm prestigiul și să îi atragem pe toți geodezii în această lume a lor."

Republica Moldova pierde anual mii de specialiști, care aleg condiții și salarii europene. În acest sens, România ar putea oferi la schimburi de experiență, dar și tineri specialiști, în special atunci când este vorba despre măsurări cadastrale.

ALEXANDRU MORCOV, președintele Uniunii Geodezilor din Moldova: "Foarte mulți colegi care absolvesc această facultate pleacă din Republica Moldova. Este regretabil, pentru că de aceștia specialiști e nevoie și acasă și riscăm în timpul cel mai apropiat să avem un deficit foarte mare și probabil să îi importăm chiar din România sau altă țară."

VASILE MUNTEAN, student: "Noi, de exemplu avem multe divergențe la împărțirile teritoriale, pentru că mulți cetățeni dețin bunuri, dar nu știu până unde le dețin. Noi le deschidem ochii, le arătăm care e teritoriul lor și unde începe al vecinului."

Uniunea Geodezilor din România este o organizație profesională, independentă, neguvernamentală și apolitică.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie