Image-Description
Siegfried Mureșan: Moldova se bucură de credibilitate la nivelul partenerilor internaționali mai mult ca oricând
Politic 14 mai 2022, 20:51 | 1341

Republica Moldova se bucură de credibilitate la nivelul partenerilor internaționali mai mult ca oricând și aceste lucruri permit autorităților de la Chișinău - Guvernului, majorității parlamentare, președintelui țării - să obțină sprijin concret la nivel european pentru cetățenii moldoveni. O declarație în acest sens a făcut la Chișinău europarlamentarul Siegfried Mureșan, președintele delegației Parlamentului European în Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova.

Siegfried Mureșan a menționat că Parlamentul European a votat asistență macrofinanciară pentru Moldova în valoare de 150 de milioane de euro și prima tranșă va ajunge în curând la Chișinău. Totodată, Comisia Europeană a propus un suport bugetar adițional de 53 de milioane de euro, transmite IPN.

Potrivit europarlamentarului, rezoluția Parlamentului European în sprijinul Moldovei este cel mai ambițios document, în care grija principală este creșterea calității vieții oamenilor. „În acel document cerem cu subiect și predicat instituțiilor europene statutul de stat candidat pentru ca Moldova să devină țară membră a UE”, a declarat Siegfried Mureșan.

Odată cu apropierea momentului de aderare, va  crește integrarea economică a Moldovei în piața europeană unică. Modelul european de viață este unul bazat pe incluziune, toleranță, respectarea fiecărui cetățean. Acest lucru ne dorim și pentru Republica Moldova”, a sublinat deputatul european.

Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, a menționat în cadrul conferinței de presă că statutul de țară candidată la UE  „nu va rezolva toate problemele Republicii Moldova, dar va crea un context propice pentru dezvoltarea economică, a justiției, pentru a îmbunătăți viața cetățenilor aici, acasă”.

Totodată, Mihail Popșoi a subinat că „războiul din Ucraina, acea agresiune barbară împotriva unui stat suveran, a adus în prim plan toate vulnerabilitățile pe care le are Republica Moldova. Dar grație prietenilor europeni, țara noastră are acum o șansă unică să facă pasul decisiv în apropierea de UE, iar procesul de integrare europeană să devină ireversibil”.

Mihail Popșoi și Siegfried Mureșan sunt copreședinții Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Opinia ta contează. Comentează!