Promisiuni pentru oamenii cu dizabilități
Social 3 decembrie 2019, 20:32 | 1400

Alocatiile sociale pentru persoanele cu dizabilitati severe, accentuate si medii vor creste din ianuarie 2020. Asta promite ministrul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, Viorica Dumbraveanu, care a precizat ca este vorba despre o majorare de 40 la suta. Declaratia a fost facuta astazi, cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati.

Majoritatea persoanelor cu dizabilități locuiește la sat și primește pensie de dizabilitate, care acoperă 68 la sută din minimul de existență. Potrivit Studiului privind percepțiile și atitudinile față de persoanele în etate, realizat în 2018, persoanele cu dizabilități se regăsesc printre primele trei categorii de populație cel mai des discriminate în Republica Moldova, acest lucru fiind confirmat de către 41 la sută dintre participanții la studiu. Totodată, distanța socială față de această categorie de persoane, deși a scăzut comparativ cu anul 2015, rămâne mare. Potrivit unui alt studiu, privind percepțiile și atitudinile față de egalitate în Republica Moldova, persoanele cu dizabilități fizice ar fi acceptate de populația generală până la nivel de prieten, dar nu și de membru al familiei, iar persoanele cu dizabilități intelectuale - până la nivel de coleg de muncă. Numai în anul 2019 au fost emise 9 decizii de constatare a discriminării pe criteriu de dizabilitate. De cele mai dese ori este vorba de accesul la servicii și bunuri disponibile publicului, la câmpul muncii și la educație.

În Republica Moldova, în anul 2018 erau peste 176 de mii de persoane cu dizabilități, ceea ce reprezintă aproape 7 la sută din populația. În medie, la zece mii de locuitori revin 656 de persoane cu dizabilități, iar la zece mii de copii revin 180 de copii cu deficiențe. Aproape fiecare a șaptea persoană cu dizabilitate se încadrează în categoria celor cu dizabilitate severă. Dintre acestea, peste zece mii sunt copii cu dizabilități. Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, în prezent, peste un miliard de oameni, sau 15 la sută din populaţia lumii, trăieşte cu anumite forme de dizabilitate. 80 la sută dintre aceştia provin din ţările în curs de dezvoltare, iar 50 la sută nu acces la sistemul de îngrijire medicală. Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 1992. 

Opinia ta contează. Comentează!