Alexandra Zisman este al 54-lea lucrător medical răpus de COVID-19 de la începutul pandemiei în RM
Social 3 decembrie 2020, 19:55 | 3634

Virusul a ucis-o pe Alexandra Zisman, medic chirurg din raionul Soroca. Femeia s-a stins la 67 de ani, după ce a lucrat peste 40 de ani în sistemul medical. Chiar dacă se afla în grupul de risc, ea a muncit până când starea de sănătate s-a agravat simțitor. A dezvoltat o pneumonie bilaterală, care a evoluat rapid. A fost transferată la secția terapie intensivă de la spitalul de Urgență din Chișinău. De aici, comunicarea cu cei apropiați s-a întrerupt.

ALISA ZISMAN, fiică: "În ultima convorbire la telefon pe care am avut-o cu ea îmi spunea: Nu te speria mă pune în terapie intensivă și nu am voie să folosesc telefonul. Și de atunci nimic. În ziua aceea am pornit din România, iar când am ajuns dimineața ea era deja intubată. A ajuns să fie intubată neștiind că eu vin și sunt aici, lângă ea."

A fost internat și partenerul ei de viață, infectat cu COVID-19. Bărbatul s-a stins cu două săptămâni mai devreme, pe fundalul unui organism slăbit de cancer pulmonar.

ALISA ZISMAN, fiică: "Probabil și asta s-a reflectat asupra ei, când l-a văzut că moare lângă ea, cred că și asta a fost un impact. Practic, el avea simptome mai severe și toată atenția mamei a fost focalizată pe el, să îl ajute."

Alexandra Zisman a rămas văduvă, pe când Alisa avea 13 ani. Viața a fost o luptă pentru existență, luptă, pe care dus-o până în ultima clipă.

ALISA ZISMAN, fiică: "A fost o luptătoare. S-a zbătut și nu cred că a abandonat lupta, până în ultimul moment. Uneori, cât de mult ți-ai dori, nu poți să depășești. Există un anumit platou pe care nu îl poți trece."

E complicat să vorbești despre un medic la timpul trecut, spun colegii Alexandrei Zisman.

SERGIU MANCHEVICI, medic urolog: "E greu să vorbești despre un om. Dimineața vorbești cu el și seara el nu mai este. Îmi amintesc la secția consultativă, eram alături. Ea era 29 și eu 28, îmi zicea: o, Sergiu, vină aici să ne uităm împreună, pacienții sunt diferiți. Cazurile grele le rezolvam și ne uitam, cât de simplu este. Și noi, parcă nu credeam, dar știți când moare omul, colegul nu-i, e greu. Când vezi că omul tușește lângă tine și nu ai un aparat să îl intubezi, să-i dai un ajutor, e greu."

Virusul nu cruță pe nimeni, spune medicul Vasile Voloceai, care a lucrat ani la rând cu Alexandra Zisman.

VASILE VOLOCEAI, medic chirurg: "Era foarte blândă la suflet, niciodată nu refuza nimănui dacă trebuia de ajutat, de consultat, noaptea de venit la consiliu sau să asiste. Venea. Ajuta. Lucra mult, datorită sârguinței dânsa a obținut succes frumoase în chirurgie."

Alexandra Zisman este al 54-lea lucrător medical răpus de COVID-19, de la începutul pandemiei în Republica Moldova. În fiecare zi, în medie, peste 50 de cadre medicale se infectează cu SARS-CoV-2.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie