Cel mai nou bilanț la nivel mondial
Externe 10 aprilie 2020, 16:50 | 1539

Peste un milion 600 de mii de persoane sunt infectate cu noul tip de coronavirus în întreaga lume. De asemenea, pandemia a provocat aproape 97 de mii de decese. Europa se luptă în continuare cu virusul. Se observă îmbunătățiri, după ce Italia a externat două mii de oameni vindecați într-un timp record. În Spania, numărul pacienților scade, însă Franța și Marea Britanie luptă în continuare cu noi cazuri. Situația e mai gravă în Statele Unite, unde sunt aproape 17 mii de morți.

Întreaga omenire are de suferit din cauza pandemiei de COVID-19, dar cel mai greu tribut îl plăteşte acum Europa. Două treimi dintre decese s-au înregistrat aici.

În România au fost confirmate, până în prezent, peste 5.200 de persoane infectate și au murit aproximativ 260 de oameni. În total, în carantină instituționalizată sunt peste 25 de mii de persoane, iar alte 87 de mii sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

În Italia, rata deceselor şi infectărilor este în scădere de șase zile consecutiv. Peste 2.000 de oameni au fost externaţi într-o singură zi, dar situaţia este departe de a fi sub control.

Așa cum era de așteptat, Franța - care deplânge deja peste 12.000 de morți - a prelungit măsurile de izolare și după 15 aprilie. Nu se știe deocamdată până când. Președintele Emmanuel Macron a vizitat un spital, unde s-a străduit să păstreze distanța de siguranță.

Multe spitale franceze sunt copleșite de numărul foarte mare de bolnavi. Unii dintre aceștia sunt transferați în continuare, de dată aceasta, cu elicopterele serviciului de ambulanță german, către spitale din Germania.

Deşi Spania are aproape 16 mii de morţi, scade numărul celor care s-au stins în ultimele 24 de ore. Premierul a anunţat că starea de urgenţă din ţară va fi extinsă pentru a doua oară, până pe 26 aprilie, cel puţin. Au fost amenajate spitale mobile de campanie în trenuri. Pot ajunge, pe șine, oriunde în țară, iar în vagoane pot fi tratați până la 24 de bolnavi de Covid-19.

Spaniolii se pregătesc pentru Paștele catolic în izolare. Pandemia a dus la anularea numeroaselor procesiuni religioase care aveau loc în Săptămâna Mare.

În Marea Britanie, numărul cazurilor de infectare a trecut de 65 de mii. Premierul de la Londra a fost scos de la terapie intensivă. Unele școli au rămas deschise pentru copiii cadrelor medicale cu rol esențial în tratarea bolnavilor de Covid. Unii dintre aceștia au primit un mesaj video de la familia regală.

Coronavirusul este neiertător și cu americanii. Pentru a doua zi consecutiv, aproape două mii de oameni au murit în Statele Unite. Numărul total al deceselor este de aproximativ 17 mii. De mâine, în mai multe state americane măştile devin obligatorii. 

Opinia ta contează. Comentează!