Polonia a comemorat 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial
Externe 2 septembrie 2019, 19:55 | 918

Președintele Germaniei și-a cerut scuze de la polonezi pentru atrocitățile comise de naziști în țara lor. S-a întâmplat în cadrul unor evenimente de comemorare, organizate în Polonia, la împlinirea a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial şi la care au asistat zeci de lideri din toată lumea.

Ceremoniile au început dis-de-dimineaţă, la 4:40 mai exact, ora la care pe 1 septembrie 1939 orașul Wielun din Polonia era atacat primul de trupele naziste. Unul lângă altul, președinții Germaniei şi Poloniei au ascultat în tăcere sunetul sirenei, care atunci anunța începutul războiului.

Liderul de la Berlin, Frank Walter Steinmeier, şi-a exprimat regretul pentru „tirania nazistă” şi le-a cerut iertare polonezilor printr-un discurs emoţionant.

Printre oficialii care au marcat în Polonia opt decenii de la începutul celei mai sângeroase conflagraţii din istorie au fost și cancelarul german, premierul belgian, dar și vicepreședintele american.

Polonia a fost una dintre cele mai afectate țări în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Milioane de oameni au fost uciși de trupele germane, în timp ce alte câteva zeci de mii de persoane au fost omorâte de trupele sovietice, care au invadat ţara la doar două săptămâni de la atacul naziștilor. 

Opinia ta contează. Comentează!