Soarta noului penitenciar, care urma să fie construit lângă Bubuieci, rămâne incertă
Social 2 decembrie 2020, 19:48 | 2145

Soarta noului penitenciar, care urma să fie construit lângă Bubuieci, rămâne incertă și după șapte ani de la intenție. Comisia responsabilă de evaluarea ofertelor din partea companiilor de construcție a decis să anuleze licitația pe motiv că proiectele ar fi pline de carențe. Ultimul cuvânt îi aparține Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, care dă bani. Participanții la licitație anunță că vor ataca decizia în instanță, iar managerii de proiect explică de ce au anulat licitația.

IGOR EȘANU, manager de proiect: "Este anulată, dar ulterior așteptăm confirmare din partea băncii. Cum primim răspunsul din partea băncii, anunțăm companiile și începem să pregătim noi termeni de referință pentru noul concurs. - Ce n-a fost în regulă? Ceva concret? Puteți să ne spuneți? - Tehnic nu a fost prezentat corect, volumele nu au fost prezentate corect, însăși organizarea echipei care urma să participe la construcție."

La licitația, care a durat doi ani, au participat trei companii - firma Rizzani de Eccher din Italia, AS Group Investment LLC din Azerbaijan și compania mixtă Media Security Consortium, din Republica Moldova, cu JV PKE din Austria și UCGEN Proje, din Turcia. Cea din urmă a oferit cel mai mic preț raport-calitate, susține reprezentatul acesteia.

VICTOR GĂINĂ, participant la licitație: "Noi am participat în consorțium cu o companie austriacă care a construit peste 70 de închisori. Al doilea partener este o companie din Turcia, care a construit peste trei milioane de metri pătrați de construcție și 220 de km de autostradă. Chiar și aceste performanțe nu au satisfăcut comisia."

În doi ani, compania moldo-austriacă ar fi investit peste 100 de mii de euro în proiect. Victor Găină bănuiește că Igor Eșanu, șeful Unității de Implementare ar fi urmat interese personale în tergiversarea proiectului. Compania intenționează să conteste decizia în instanță.

VICTOR GĂINĂ, participant la licitație: "Noi vom merge în instanță, vom ataca decizia fiindcă sunt foarte multe întrebări la capitolul proiectare, la capitolul conduită, date, documente, prezentări, evaluări, certificări și așa mai departe. Este o mizerie totală. Trebuie să răspundă persoana care conduce acest grup și anume, domnul Eșanu."

Ion Eșanu respinge acuzațiile lui Victor Găină.

IGOR EȘANU, manager de proiect: "Ce interese personale pot să am eu? Spuneți-mi vă rog. Aici este interesul statului. Nu este o afacere a mea personală, mă scuzați."

Darea în exploatare a penitenciarului de la Bubuieci urma să aibă loc pană la sfârșitul anului 2022. Dacă licitația nu se va încadra în termenele prevăzute în Acord, Chișinăul riscă să rateze cele 39 de milioane de euro, alocate pentru construcţia închisorii. Ministrul Justiției Fadei Nagacevshi spune că totul va fi în ordine.

FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiției: "Va fi comunicat la tema respectivă. - Există riscul să fie retrasă finanțarea din parte băncii? - Nu. Eu am avut o discuție cu banca. Cunosc dedesubturile. Va fi totul în regulă cu construcția respectivă."

Închisoarea de la Bubuieci trebuie, conform planului, să substituie Penitenciarul nr.13 din Chișinău, unde se află cel mai mare număr de deținuți, aproximativ 12 mii. Mai mult de atât, construcția acesteia este dictată de multiplele condamnări a Republicii Moldova de CEDO, pentru condiții inumane și lipsa asistenței medicale adecvate. Acordul de cofinanțare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a fost ratificat în 2013, dar de atunci încoace - nicio mișcare. În 2019, Curtea de Conturi a arătat într-un raport că implementarea proiectului de construcție a penitenciarului de la Bubuieci era în întârziere cu aproximativ 54 de luni, la acel moment. La început de septembrie curent, Guvernul Chicu a tăiat cheltuielile prevăzute pentru acest an pentru construcția edificiului. Este vorba de peste 24 de milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie