Duma de la Moscova, boicotată de presă
Externe 23 martie 2018, 14:53 | 1773

Peste 20 de instituții de presă din Rusia boicotează ședințele Dumei de Stat, în semn de protest față de recenta decizie a comisiei de etică, privind comportamentul deputatului Leonid Sluțki. El este acuzat de hărțuire sexuală, de către mai multe ziariste, dar comisia nu a găsit nicio încălcare în privința lui Slutsky. În urma protestului mass-media, acreditările celor care au participat la mișcarea anti Sluțkii au fost retrase.

Recent, trei jurnaliste din Rusia, printre care corespondente ale posturilor de televiziune TVrain, RTVI și BBC, au depus o plângere împotriva lui Leonid Sluţkii, deputat în Duma de Stat şi preşedinte al Comisiei pentru Relaţii Externe. El este acuzat că le-a hărțuit sexual pe ziariste.

Într-o ședință cu ușile închise, în care Comisia de etică a Dumei de Stat a examinat cazul și acuzațiile, membrii comisiei au declarat că nu au depistat nicio încălcare în comportamentul deputatului partidului liberal-democrat, Leonid Sluțkii. Mai mult, ei au precizat că aceste plângeri au fost formulate în acelaşi timp, în contextul alegerilor prezidenţiale şi după o perioadă destul de lungă faţă de presupusele incidente.

În cele din urmă, mai mulți jurnaliști au declarat că își suspendă în totalitate activitatea în parlament, în semn de protest. Acțiunii s-au alăturat în semn de solidaritate și alte instituții de presă din Rusia, precum „RBK”, „TVrain”, „Novaia Gazeta” „Eho Moskvî” și altele. Asta în timp ce alți jurnaliști s-au limitat la doar a nu scrie nimic despre Sluțkii, cu excepția acuzațiilor de hărțuire cu care se confruntă.

Deputatul Sluțkii a refuzat să comenteze acuzațiile.

Duma a întocmit o listă neagră a jurnaliștilor, cărora nu le este permis accesul în parlament. Potrivit reprezentantului camerei inferioare a legislativului rus, a fost decisă suspendarea acreditărilor corespondenților, care au decis să participe la boicot.

Opinia ta contează. Comentează!