Sirenele, în unele orașe din apropierea Tel-Aviv-ului, au răsunat fără întrerupere toată noaptea
Social 12 mai 2021, 19:41 | 1059

Moldovenii aflați în Israel au trăit aseară clipe de coșmar. Ploaia de rachete i-a speriat groaznic. Sirenele, în unele orașe din apropierea Tel-Aviv-ului, au sunat fără întrerupere. Unii s-au adăpostit în locuri special amenajate. Alții au stat în scara blocului alături de vecini. Abia spre dimineață au încetat să mai zboare rachete pe deasupra caselor.

Ambasada Republicii Moldova în Israel anunță că atacul cu rachete a fost lansat din Fâșia Gaza. În acest context, reprezentanții instituției recomandă cetățenilor moldoveni aflați acolo să urmărească și să urmeze cu strictețe indicațiile autorităților israeliene, pentru a rămâne în siguranță. Oamenii sunt îndemnați să identifice din timp cele mai apropiate adăposturi antirachetă. Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat ca ambasada Republicii Moldova din Tel-Aviv activează în regim normal. Iar autoritățile informează că este activă linia telefonică pentru situații excepționale, unde echipa Ambasadei oferă consultații conaționalilor, aflați în situație de risc. Numărul de telefon va fi afișat pe ecran la finalul reportajului ce urmează.

Daniel Mușchei locuiește de doi an în Israel, se află într-un oraș la numai șapte kilometri distanță de Tel-Aviv. Aseară, a văzut cum deasupra casei sale zburau rachete. Era ora 21.00 când s-a declanșat alarma în tot orașul, iar pe telefon au început să vină avertizări.

DANIEL MUȘCHEI: "Această aplicație te avertizează că ai la dispoziție un minut jumătate pentru a te adăposti într-un loc sigur. Dacă nu ai cameră anti-bombă, trebuie să mergi pe holul scării."

DANIEL MUȘCHEI: "În momentul în care au sunat sirenele, s-au văzut și s-au auzit deasupra orașului nostru cum explodau rachetele transmise din Gaza."

DANIEL MUȘCHEI: "Rachetele care veneau din Gaza puteau fi observate cum erau distruse cu armament special israelian. Erau distruse în aer și puteau fi văzute lumini în urma acelor explozii."

Moldoveanul, care a trecut pentru prima dată printr-un astfel de coșmar, spune că bubuiturile erau atât de puternice, încât se zguduiau și pereții casei, chiar dacă rachetele erau distruse în mare parte în aer, până a ajunge la sol.

DANIEL MUȘCHEI: "În momentul în care sunt distruse acele rachete, apar sunete zguduitoare, se cutremură și casa ca și cum ar fi un adevărat cutremur."

Potrivit lui, cei mai calmi erau băștinașii, obișnuiți cu astfel de atacuri. Aceștia se retrăgeau fie în scara blocului, fie într-un loc special amenajat care să-i protejeze. Pe Daniel însă, l-au speriat scenele de război.

DANIEL MUȘCHEI: "În primele clipe nici nu realizam cât de înfiorător și cât de strașnic poate fi, de aceea, în primele clipe, nici nu reușești să înțelegi ce se întâmplă după ce auzi și simți aceste bubuituri atunci realizezi că trebuie să te ascunzi."

Tânărul spune că spre dimineață oamenii au început să iasă din case, semn că atacurile au luat sfârșit.

DANIEL MUȘCHEI: "După o noapte plină de rachete și explozii, oamenii au revenit la normalitate, în fața casei mele este o biserică. Cu puțin timp în urmă, oamenii chiar au participat la slujbă. Însă o mare parte din oameni încă stau acasă și se află în siguranță."

Eugenia Morari este o altă moldoveancă locuitoare a statului Israel. Se află la 40 de kilometri de Tel Aviv, în orașul Ashdod. Femeia spune că, în acest oraș, bombardamentele au început de luni. Aseară însă, a fost înfiorător.

EUGENIA MORARI: "Faza cu Tel Aviv-ul a fost ceva nou. Am și prieteni aici care sunt de foarte mulți ani, care spun că de mai bine de 20 de ani Tel Aviv-ul nu a fost atacat. Este vorba despre niște rachete noi, care ating distanțe foarte mari."

Chiar dacă orașul în care locuiește nu mai era bombardat la ora imprimării interviului, Eugenia ne-a spus că în împrejurimi atacurile nu au încetat.

EUGENIA MORARI: "Majoritatea rachetelor sunt distruse în aer, dar bucăți de rachete cad la pământ de aceea trebuie să ne adăpostim. De la ora 7.00 dimineața e liniște, dar se aud bubuituri foarte puternice în orașele de alături."

Nu toate rachetele au fost distruse însă în aer. Două dintre ele au lovit țintele din orașul Ashdod, spune Eugenia.

EUGENIA MORARI: "Sunt chiar două victime moarte e vorba de o bătrânică și de o îngrijitoare și sunt foarte mulți răniți. Lumea suferă din cauza fricii și a panicii. Copiii ajung prin spitale din cauza panicii. E foarte înfricoșător."

Între timp, Ambasada Republicii Moldova în Israel, anunță într-un comunicat, că au reînceput atacurile cu rachete din Fâșia Gaza. În cursul dimineții și amiezii au fost lovite orașele israeliene Askelon, Ashdod, Beer Sheva. Armata israeliană a informat că, în a doua jumătate a zilei și noaptea, sunt posibile noi atacuri cu rachete, ținta fiind centrul țării, inclusiv orașul Tel Aviv. Cetățenii moldoveni sunt îndemnați să-și pregătească gențile cu lucrurile strict necesare și să le țină aproape, iar între timp să identifice cele mai apropiate adăposturi. Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că, deocamdată, printre victime nu există cetățeni moldoveni. Din cauza atacului cu rachete, aseară, un avion moldovenesc nu putea ateriza pe aeroportul din Tel Aviv. Aeronava a făcut cercuri, deasupra Tel Aviv-ului, mai bine de o oră și 45 de minute, după care a obținut permisiune pentru aterizare.

Opinia ta contează. Comentează!