Jurnal TV a obținut imagini exclusive, în care apare șeful Institutului de sondaje IMAS, Doru Petruți, și Marina Tauber
Politic 22 iulie 2022, 19:36 | 52931

Apar noi detalii privind legăturile Partidului Șor cu diferite instituții private din Chișinău. Jurnal TV a obținut imagini exclusive, cu șeful Institutului de sondaje IMAS, Doru Petruți, la o ședință online cu liderul formațiunii, Ilan Șor. Doru Petruți le sugera participanților cum să organizeze protestele și cu ce politicieni ar fi bine să se asocieze. Potrivit surselor noastre, șapte persoane vizate în dosar au plecat din Republica Moldova până la efectuarea perchezițiilor la Partidul Șor, aflând despre acestea de la persoane cu acces sporit la informație. Partidul Șor afirmă că dosarele pornite au drept scop eliminarea formațiunii de pe arena politică.

DIALOG DINTRE ILAN ȘOR ȘI DORU PETRUȚI: "Șor: Credeți că dacă acest apel va fi nu din numele nostru, dar al domnului Voronin? Petruți: Voronin este cel mai credibil, asta spun cifrele. Dintre ăștia, el poate avea un ton de ăsta, echilibrat și împăciuitor cumva... și să scoată, și să zică, și o perlă despre PAS. La el lucrurile astea prind mult mai bine. Șor: Voronin va da apel mâine, da..., că mâine trebuie să unim pentru probleme sociale etc. Petruți: Gata, e un început. Acum sigur că întrebarea este dacă Șor și Voronin o să fie pe acolo și o să sprijine și o să arate că inclusiv el crede în ideea asta. - Dacă va fi la protest, asta are în vedere dl Petruți. Petruți: Să fie cumva asociat, nu numai la început lansat. Șor: OK, bine! Noi vorbim cu dl Voronin ca pentru mâine... OK, am înțeles. Petruți: Și încă ceva. Încercați să anticipați un pic lucrurile, scenariul, chiar și cu ziua de miercuri, chiar și cu taberele celelalte, să nu vă treziți cu surprize de la ei. Ați convenit acțiunile 1.2.3., păi toată lumea face ce ați convenit. Șor: OK, am înțeles! Bine, Doru."

Potrivit surselor noastre confidențiale, această ședință ar fi avut loc în luna mai curent. Iar începând cu luna iunie, Partidul Șor și PCRM au organizat mai multe proteste comune. PCRM i-a eliminat pe socialiști din această ecuație, asta deși în legislativ formează un bloc.

Solicitat să comenteze acea ședință, Doru Petruți ne-a declarant că lista de clienți a IMAS este confidențială.

DORU PETRUȚI, director IMAS: "-Eu particip la orice fel de întâlniri cu oricine ne solicită expertiza. Fie că este vorba de Marina Tauber, de Năstase și așa mai departe... Oricine. Eu stau de vorbă cu oricine ne solicită expertiza. -Răspunsul ar fi da? -Nu este niciun răspuns. Dumneavoastră ați auzit, da? -Asta încerc să vă întreb: confirmați sau infirmați? -Eu nu am ce să vă confirm și nici ce să vă infirm. Lista clienților noștri este confidențială."

Avocatul Marinei Tauber, deputat al Partidului Șor, ne-a declarat că nu poate să ne spună nimic despre vreun contract între Partidul Șor și IMAS, iar liderul PCRM, Vladimir Voronin, a refuzat să ne răspundă la întrebări.

VLADIMIR VORONIN, lider PCRM : "-Ați discutat recent cu Ilan Șor? -Nu striga! Eu am văzut de astea ca și tine milioane. Ascultă încoace. Când eu am ieșit la briefing, ai fost în sala de conferințe? -Domnul Voronin, vă rog să răspundeți la întrebările noastre. -Fii sănătoasă, scumpo..."

Centrul Național Anticorupție a publicat joi seara o nouă înregistrare audio, în care două persoane discută despre onorariul, pe care ar trebui să-l dea interpretului rus Filip Kirkorov pentru un concert la Chișinău.

Procurorul general interimar Dumitru Robu a declarat joi în Parlament că Partidul Șor l-a plătit pe Filip Kirkorov cu 200 de mii de dolari pentru a da un concert la Chișinău, în luna iunie curent. Iar interpretul rus Morghenștern a fost plătit cu 60 de mii de dolari pentru a cânta la Chișinău. Cei doi nu au susținut concertul, dar banii i-au păstrat. Aceste informații au fost negate de către deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov.

Marina Tauber a fost reținută pe 21 iulie pentru 72 de ore, învinuită de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Șor. Asta după ce au fost efectuate de CNA peste 100 de percheziții. Potrivit surselor noastre, șapte persoane vizate în dosar au plecat din Republica Moldova până la efectuarea perchezițiilor, aflând despre acestea de la persoane cu acces sporit la informație. VICTORIA TIMUȘ, comunicator CNA : "-Unicul lucru pe care pot să-l declar este că a fost pornit un proces penal pe divulgarea datelor urmării penale. Iar acest proces va fi trimis Procuraturii Anticorupție pentru investigații. -Dar puteți să ne confirmați că au fugit șapte persoane? -Sunt date ale anchetei, care nu pot fi făcute publice."

Printre cele șapte persoane se numără și Igor Himici, fost deputat al Partidului Șor. El apare și în fotografiile publicate de CNA, cu o sumă impunătoare de bani în mâini.

Într-un comunicat emis vineri după amiază, Partidul „Șor” respinge toate acuzațiile din partea instituțiilor de anchetă și reiterează că perchezițiile și dosarele pornite pe numele membrilor formațiunii au drept scop eliminarea acestea de pe arena politică. În același comunicat se arată că înregistrările video și audio, publicate joi de către instituțiile de drept sunt trucate.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie