Românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a României
Social 1 decembrie 2021, 15:33 | 797

La Parada care s-a desfășurat astăzi în Bucureşti, de Ziua Naţională a României, au participat aproximativ 1.500 de militari şi specialişti din structurile de forță, la care s-au alăturat militari străini. Startul manifestărilor a fost dat cu salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către preşedintele Klaus Iohannis, după care a fost intonat Imnul Naţional.

La Parada militară au asistat președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, membri ai Guvernului, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani. Numeroase persoane au venit la Arcul de Triumf să privească defilarea militarilor. Accesul a fost permis fără prezentarea certificatului verde.

La eveniment au fost prezentate aproximativ 100 de mijloace tehnice şi au evoluat peste 30 de aeronave. Parada s-a încheiat cu defilarea fanfarei militare. În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 15.00, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte aproximativ 550 de militari şi specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului de Interne, cu mijloace tehnice terestre şi aeronave militare. De la ora 19.00, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Miercuri, 1 decembrie, şi joi, 2 decembrie, Ministerul Apărării Naţionale organizează un maraton de vaccinare, acţiune menită să sprijine efortul naţional privind combaterea COVID-19. Maratonul se va desfăşura în centrele de vaccinare din cadrul a şase spitale militare din ţară, care sunt şi centre regionale de depozitare a vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2.

1 Decembrie a devenit Zi Națională pentru toți românii, după ce în urmă cu 103 ani, la 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce pe 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie 1918 organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu Țara.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie