KOLS: Republica Moldova trebuie să fie atentă la dezinformările și narațiunile Rusiei
Politic 23 martie 2023, 19:52 | 682

Este foarte important ca Republica Moldova să fie atentă la dezinformările și narațiunile Rusiei, răspândite de Moscova prin diferite canale. Declarația a fost făcută în exclusivitate pentru Jurnal TV de către deputatul leton, Rihards Kols, președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului de la Riga. Rihards Kols este cel, care în calitate de reprezentant al Letoniei la OSCE, i-a îndemnat pe delegații ruși să urmeze calea ”navei de război ruse”.

Deputatul leton spune că ”Republica Moldova beneficiază de susținerea deplină a Letoniei, dar și a întregului bloc comunitar, în parcursul său european”, a declarat Rihards Kols pentru postul nostru de televiziune. Potrivit deputatului leton, Republica Moldova trebuie să-și respecte acum angajamentele asumate privind implementarea reformelor, iar în condițiile pericolelor reprezentate de Rusia, trebuie să fie foarte atentă la anumite provocări.

RIHARDS KOLS, deputat leton, reprezentant al Letoniei la OSCE: "Asta e foarte important, mai ales în Republica Moldova, să fie combătută dezinformarea răspândită de Rusia prin diferite canale, tot felul de narațiuni. Asta înseamnă că societatea trebuie să fie foarte critică la informația, pe care o consumă. Verificați sursele de două ori, pentru că manipularea este acolo. Cred că protestele pe care le-ați avut săptămânile trecute este un exemplu relevant în acest sens. Trebuie să fiți uniți în Republica Moldova în ceea ce privește integrarea europeană. Aveți sprijinul nostru!"

Acum o lună, replica lui Rihards Kols la reuniunea de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE a făcut înconjurul lumii. El i-a îndemnat pe solii ruși să ia calea ”navei de război ruse”. Supărați, rușii s-au arătat deranjați de faptul că delegatul leton a venit la summit cu steagul Ucrainei și l-au îndemnat pe acesta să iasă. Mai mulți membri ai delegațiilor, din alte țări, au părăsit sala în semn de protest față de insistența rușilor.

RIHARDS KOLS, deputat leton, reprezentant al Letoniei la OSCE: "- De ce ați spus asta? - A fost prima mea participare la reuniunea OSCE, în calitate de șef al delegației letone. Atunci când acești criminali au început să vorbească de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, m-am gândit că trebuie să spun lucrurilor pe nume. Eu nu pot să am un dialog cu criminali de război. Prin urmare, este o rușine că ei erau acolo. Trebuia să spun asta și direcția, în care i-am îndemnat să plece, este modul în care trebuie să vorbești cu rușii."

Rihard Kols ne-a spus că incidentul de la reuniunea OSCE cu „nava rusească” nu s-a încheiat aici. Pe culoare, șeful delegației ruse i-a lansat amenințări.

RIHARDS KOLS, deputat leton, reprezentant al Letoniei la OSCE: "După ședință, șeful delegației ruse, Piotr Tolstoi, a trecut pe lângă mine și mi-a spus: ”Navele noastre vor ajunge degrabă și la voi”. Replica mea a fost: ”Continuați să veniți direct la tribunal”."

Deputatul leton speră că delegația rusă nu va mai fi prezentă la următoarea reuniune OSCE din Canada și că va fi exclusă din organizație.

Opinia ta contează. Comentează!