UE: Voința poporului trebuie respectată
Politic 27 iunie 2018, 15:57 | 1878

Hotărârea Curții Supreme de Justiție subminează încrederea oamenilor în instituțiile de stat, iar autoritățile trebuie să ia măsuri adecvate pentru a asigura respectarea voinței cetățenilor. Este declarația comună a șefei diplomației europene, Federica Mogherini, și a comisarului european Johannes Hahn, care au taxat dur invalidarea netransparentă a scrutinului din capitală. O reacție a venit și de la Grupul Alianței Liberalilor și Democraților din Parlamentul European, care s-a arătat extrem de îngrijorat de anularea rezultatelor alegerilor, câștigate de proeuropeanul Andrei Năstase.

În declarația celor doi oficiali europeni este subliniat faptul că independența justiției, liberă de orice presiune politică, și democrația este esența Acordului de Asociere.

În concluzie, comisarii europeni le-au cerut autorităților de la Chișinău să ia măsuri adecvate pentru a asigura respectarea voinței cetățenilor Republicii Moldova.

O altă reacție la Bruxelles a venit din partea Grupului Alianței Liberalilor și Democraților din Parlamentul European, care s-a arătat extrem de îngrijorat de decizia Curți Supreme de Justiție de a anula rezultatele alegerilor câștigate de pro-europeanul Andrei Năstase.

Petras Auštrevičius, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, a atras atenția că acordarea asistenței macrofinanciare este în prezent înghețată, întrucât autoritățile de la Chișinău nu au respectat mecanismele democratice, care se numără printre condițiile prealabile impuse de Uniunea Europeană.

a conchis deputatul european. Nicio autoritate de la Chișinău nu a comentat, deocamdată, declarațiile oficialilor de la Bruxelles.

Opinia ta contează. Comentează!