În 2021, CEDO a adoptat, pe cauze moldovenești, cel mai mare număr de hotărâri din istorie
Social 26 ianuarie 2022, 20:06 | 930

În 2021, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a adoptat, pe cauze moldovenești, cel mai mare număr de hotărâri din istorie. Anul trecut moldovenii s-au adresat la CEDO de trei ori mai des decât media europeană. În aceeași perioadă, CEDO a înregistrat 630 de cereri îndreptate împotriva Moldovei - cu 20% mai multe decât în 2020. Judecătorii au emis 68 de hotărâri - cel mai mare număr din istoria Republicii Moldova, spun reprezentanții Centrului pentru Resurse Juridice.

VLADISLAV GRIBINCEA, președinte CRJM: "13 hotărâri din cele 68 se referă la regiunea transnistreană. Asta însemnând că aceste 13 hotărâri vizează de facto încălcarea drepturilor omului, care sunt imputabile nu Republicii Moldova ci Federației Ruse, în toate aceste 13 Federația Rusă a fost condamnată, iar Republica Moldova a fost exonerată de răspundere."

În cele 68 de hotărâri pronunţate în 2021, CEDO a constatat 69 de violări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului. Cele mai frecvente tipuri de violări constatate în cauzele moldoveneşti sunt: neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, maltratarea, anchetarea inadecvată a maltratărilor şi deceselor, detenţia în condiţii proaste, detenția ilegală și casarea neregulamentară a hotărârilor judecătoreşti irevocabile.

VLADISLAV GRIBINCEA, președinte CRJM: "Cele mai multe violări, 16 se referă la acțiunea justiției și vizează dreptul la un process echitabil. Articolul șase este cel mai răspândit articol violat și probabil că va fi și anul viitor, numărul mare de condamnări la CEDO vorbește despre anumite probleme din sistemul de justiție."

Din punct de vedere juridic, cele mai importante hotărâri pronunțate în 2021 sunt Talambuța și Iașcinina - în acest caz Moldova a fost condamnată pentru neacordarea asistenței medicale adecvate deținuților cu boli cronice. Un alt caz este cel al activistului Anatol Mătăsaru și este vorba de reținerea arbitrară pentru organizarea unui extravagant și sancționarea contravențională nejustificată. De asemenea, este vorba de grupul Petrenco - fiind imputată lipsirea de libertate în lipsa bănuielii rezonabile de comiterea infracțiunii și interdicția fără o baza legală, de a participa la întruniri publice. În baza tuturor hotărârilor şi deciziilor pronunţate până pe 31 decembrie 2021, Moldova a fost obligată să plătească 21,903,749 euro, dintre care 2,639,956 euro doar în 2021. La capitolul cereri îndreptate împotriva Moldovei la CEDO, țara noastră se află pe locul 12 din cele 47 de țări-membre ale Consiliului Europei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie