Image-Description
Familiile dezavantajate au fost cele mai afectate de starea de urgență
Social 6 iulie 2020, 23:35 | 1500

Starea de urgență a lovit crunt în familiile cu mulți copii care beneficiază de servicii sociale. Datele unui sondaj efectuat de către experții CCF Moldova arată că în doar jumătate dintre astfel de familii copiii de vârstă școlară au avut acces la educația online. Din lipsa banilor, părinții nu au reușit să le asigure conectare la internet și un echipament necesar.

Sociologii au intervievat, în perioada 14 - 28 aprilie, membri ai 140 de familii numeroase. Mai mult de jumătate dintre aceștia au spus că odată cu instituirea stării de urgență venitul lor a scăzut simțitor. Peste zece la sută au menționat că în luna aprilie nu aveau niciun venit, din cauza dificultăților de deplasare în alte localități, dar și a reducerii ofertelor de muncă zilieră.

Un alt element care le-a afectat mult viața se referă la închiderea unor servicii educaționale și sociale. Mai exact, sistarea activității acestora și trecerea lor în mediul digital. Aproape 90 la sută dintre cele 140 de familii intervievate au copii de vârstă școlară și au avut acces la educație în perioada dinaintea stării de urgență. Dar, în perioada de sistare a educației în școli și trecerea procesului educațional în mediul virtual, doar 52 la sută le-au putut asigura copiilor acces la educația online. În afara procesului au rămas zeci de copii, preponderent din mediul rural.

Cei intervievați au subliniat scăderea calității actului educațional, în special în cazul copiilor cu cerințe educaționale speciale. E important de menționat că multe familii se confruntă cu factori de risc asociați, și anume venituri reduse, statutul de familie monoparentală sau numeroasă, și reședința în mediul rural.

Problemele de bază cauzate de Covid-19 și semnalate de familiile intervievate sunt lipsa și insuficiența produselor alimentare, restricțiile de deplasare, lipsa unui venit stabil, lipsa sau insuficiența produselor igienice și de protecție, dar și lipsa mijloacelor de comunicare, în special în contextul familiilor cu copii de vârstă școlară. Iar pentru a depăși această criză, multe familii au găsit ajutor la ONG-uri, la prieteni și rude, la structurile de stat, la vecini și la biserică. Peste zece la sută dintre intervievați spun că nu au primit ajutor de la nimeni în această perioadă. Rezultatele cercetării arată că majoritatea familiilor posedă cunoștințe despre Covid-19 și măsurile de protecție, iar 21 la sută au menționat că cei mici sunt afectați emoțional de sentimentul de izolare, frică și plictiseală. În familiile vizate de sondaj cresc 411 copii. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie