Centrul de plasament din satul Sculeni, raionul Ungheni, va folosi energie fotovoltaică
Social 27 septembrie 2022, 20:44 | 718

Centrul de plasament din satul Sculeni, raionul Ungheni, va folosi energie fotovoltaică pentru a permite asigurarea condițiilor demne de trai pe tot parcursul anului pentru beneficiari. Panourile solare au fost instalate cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova și al Facilității Globale de Mediu. Inițiativa a fost implementată în parteneriat cu Green City Lab Moldova.

În Centrul de plasament pentru persoane adulte și vârstnice găzduiește sunt acum 25 de oameni. Capacitatea acestuia este de 45 locuri, care sunt suplinite în perioada de iarnă. În primăvara acestui an, Centrul a găzduit peste 80 de refugiați din Ucraina, care au fost ajutați să-și perfecteze actele necesare și să-și găsească un loc de muncă.

DIMA AL-KHATIB, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova: "Este o inițiativă extrem de importantă, nu doar pentru că promovează și susține eficiența energetică și utilizarea surselor regenerabile, dar și pentru că panourile solare au fost instalate într-un centru de adăpostire a persoanelor aflate în dificultate, care și-a deschis porțile și pentru refugiați. Acest gest vorbește mult despre misiunea umanitară a acestei instituții."

Anual, instituția consumă peste 42 mii kWh. În contextul crizei energetice actuale, resursele financiare necesare pentru acoperirea consumului de energiei electrică ar fi depășit bugetul disponibil, fapt care ar fi putut crea dificultăți în funcționarea Centrului.

NICOLAE LEUCA, directorul Centrului de plasament pentru persoane adulte și vârstnice: "Ați văzut în primul rând că suntem un foarte mare consumator de energie electrică. Avem ustensilele ca plita electrică, încălzitor de apă pe electricitate care consumă foarte mult. Bugetul nostru anual ajungea la 100 și ceva de mii. Este o cifră și aceștia sunt banii noștri, banii statului. Dacă vom reuși să reducem măcar jumătate din consum deja este ceva și cred că acesta este criteriul principal, al doilea v-am spus: atmosfera se poluează."

Utilizarea resurselor regenerabile de energie pentru prepararea bucatelor și iluminarea încăperilor a trezit și curiozitatea vârstnicilor cazați la Centrul de plasament. Unii dintre ei nu au mai văzut instalații fotovoltaice până acum, așa că au fost interesați să afle cum razele solare sunt transformate în sursă de energie electrică.

Centrul de plasament pentru persoane adulte și vârstnice din satul Sculeni, raionul Ungheni, a fost selectat în calitate de beneficiar al investiției prin intermediul contractelor de performanță energetică în urma unui concurs public lansat în 2021. Cea de-a doua instituție beneficiară este Spitalul raional Sângerei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie