Tone de gunoi sunt aruncate pe câteva hectare la marginea comunei Cruzești
Social 20 septembrie 2022, 19:40 | 2313

La marginea comunei Cruzești e o priveliște jalnică. Tone de gunoi sunt aruncate aici, zilnic, în ciuda autorităților, care nu pot deocamdată să pună capăt acestei ilegalități. Soluția ar fi în amenzile mai aspre sau în schimbarea modului de gândire a oamenilor, dar acest lucru durează. Cei cu spirit de inițiativă au un plan. În scurt timp, tabloul ecologic dezolant de la marginea satului Cruzești, dar și în apropierea caselor oamenilor, va arăta altfel.

Unii localnici din Cruzești nu se complică prea mult. Adună deșeurile de pe lângă casă și le dau foc. Alții le reciclează cum pot.

Gunoiștile neautorizate îi supără pe oamenii gospodari. Hotărâți să schimbe lucrurile în bine, oamenii caută soluții. În scurt timp, tabloul ecologic dezolant de la marginea satului Cruzești, dar și în apropierea caselor oamenilor, va arăta altfel.

DANIELA PASCARI, reporter Jurnal TV: "Această gunoiște improvizată de la marginea comunei Cruzești a apărut aici mai bine de cinci ani și s-a extins pe o suprafață de aproximativ două hectare. În scurt timp, toate deșeurile de aici vor fi evacuate, iar în loc vor fi plantați peste două mii de copaci."

Gunoiștea de la marginea satului s-a format în lipsa unei alternative pentru localnici, unde pot să arunce gunoiul adunat de pe lângă case. De ceva timp, lucrurile s-au schimbat.

NADEJDA CEBOTARI, președintele Asociației ”Hai Moldova”: "Această gunoiște este una istorică. Este o gunoiște veche și s-a format din cauza că nu exista un sistem de salubrizare și management al deșeurilor din localitate. De trei ani, în comuna Cruzești există un asemenea sistem de management și, respectiv, prin lichidarea acestei gunoiști cetățenii au soluții de gestionare corectă a deșeurilor."

Amenzile usturătoare pentru aruncarea la întâmplare a deșeurilor par să îi responsabilizeze pe localnici.

GRIGORE CIUGUI, inspector la Inspectoratul pentru Protecția Mediului: "Dacă până acum era pentru depozitarea și arderea deșeurilor, pentru persoanele fizice, amenda minimală era de 600 de lei. Acum de la 600 de lei a crescut la 10 mii de lei. Primăria Cruzești este singura primărie care a salubrizat gunoiștea neautorizată."

În câteva săptămâni, gunoiștea va fi restrânsă, iar terenul va fi pregătit pentru plantare prin acoperirea cu un strat de pământ.

VIOLETA CRUDU, primarul comunei Cruzești, municipiul Chișinău: "Oamenii deja reacționează așa ca în străinătate. Oamenii sună și semnalează ce fac vecinii și la noi este acel spirit. Omul nu se mai teme de primar sau polițist, dar de vecin, care nu știe cum va reacționa. Oamenii devin din ce în ce mai conștienți."

Ecologiștii atenționează că gunoiștile ilegale din apropierea caselor oamenilor reprezintă nu doar o sursă de infecții și boli, dar poluează solul și apele subterane, precum și creează riscuri de accidente și incendii. Proiectul de ecologizare a gunoiștii ilegale se desfășoară în cadrul campaniei ”Sădim Oxigen” inițiată de Asociația ”Hai, Moldova”, care în perioada septembrie - octombrie va executa lucrări de ecologizare, terasare și compactare a deșeurilor. Pe 12 noiembrie aici vor fi plantați mii de copaci. Până în prezent, în Republica Moldova mai sunt peste 3000 de gunoiști neautorizate.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie