Artiștii de la Sala cu Orgă cer socoteală ministrului Educației și afirmă că acesta ar trebui să-și dea demisia
Social 22 ianuarie 2021, 19:59 | 1916

Artiștii de la Sala cu Orgă sunt revoltați! Spectatorii nu au acces la concerte cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță, așa cum au promis autoritățile. Instrumentiștii declară că s-au pregătit intens pentru cel mai important concert din an, care ar urma să-l susțină săptămâna viitoare. Fără spectatori însă, emoțiile vor fi nule. Artiștii cer socoteală ministrului Educației și afirmă că acesta ar trebui să-și dea demisia.

Pe instrumentiștii de la Sala cu Orgă i-am găsit astăzi în febra repetițiilor. Se pregătesc de cel mai grandios concert din an, care va avea loc miercuri, de ziua lui Mozart. Un lucru îi doare - faptul că nu vor fi spectatori. Nici jumătate din locurile disponibile, așa cum au promis autoritățile celor din teatre. Artiștii vor o explicație.

MADLENA BULDUMEA, violonistă: "Emoțiile pe care le transmitem nu sunt aceleași, același sunet pe viu se aude altfel decât în sala de concerte, foarte frustrantă chestie, dar am încercat să ne adaptăm. Nu înțeleg care este diferența dintre teatru și orchestre."

Dirijorul Cristian Florea ne-a spus că timp de decenii, concertul Mozart a fost unul dintre cele mai atractive la sala cu Orgă și nu își imaginează cum va decurge acesta fără spectatori. De vină ar fi autoritățile, care nu trebuiau să facă diferență între o sală de spectacol și una de teatru.

CRISTIAN FLOREA, director artistic al Orchestrei Naționale de Cameră: "Dacă s-a făcut o confuzie se poate rectifica, noi suntem ca și teatrele nu se scoală lumea la Mozart să danseze și să bea bere. Nu văd problema ar trebui să fie rectificat și basta." Și pentru noi este emoționant, noi facem muzică pentru oameni și cu mare sârguință creăm un program."

Directorul Sălii cu Orgă zice că a trimis solicitări la toate instituțiile responsabile pentru a le permite ca să primească spectatorii în sala de concerte. Un răspuns nu a primit.

LARISA ZUBCU, director Sala cu Orgă: "După o săptămână de la adresarea noastră am primit un răspuns destul de evazim în care nu este nicio explicație clară. Pur și simplu ni s-a spus să ne conformăm situației și atât."

Într-o discuție la telefon, ministrul Educației, culturii și cercetării a făcut trimitere la deciziile autorităților din sănătate și nu ne-a răspuns la întrebări.

LILIA POGOLȘA, ministrul educației, culturii și cercetării: "Eu pot să vă spun un singur lucru că aceasta este decizia Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică și la următoarea ședință noi vom înainta din nou propunerea, această propunere a fost înaintată dar nu a fost acceptată. Decizia nu aparține ministerului. -Dvs în calitate de ministru nu ați întrebat la această comisie care este diferența dintre teatre și Sala cu Orgă? -Stimată doamnă eu am spus tot ce am avut de spus, la revedere."

Iar șeful interimar al Agenției Naționale Pentru Sănătate Publică ne-a spus că solicitarea Sălii cu Orgă abia ar urma să fie examinată.

VASILE GUȘTIUC, șef interimar ANSP: "La etapa respectivă s-a luat decizia să mergem gradual cu deschiderea instituțiilor respective, nu tot odată dar etapizat, urmează să revedem unele poziții. După ce criterii ați decis că teatrele se deschid primele? - Teatrele au fost cele care primele au venit cu această solicitare."

IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "Responsabilii de la Sala cu Orgă au și amenajat încăperea pentru a putea primi spectatori. Unele scaune sunt legate cu panglici, astfel încât sa poată fi menținută distanța socială impusă de pandemie, iar sala să fie plină în proporție de numai 50 la sută, așa cum prevăd reglementările Comisiei de Sănătate."

Ultimul concert la Sala cu Orgă, cu prezența spectatorilor, a fost pe data de 26 noiembrie trecut.

Opinia ta contează. Comentează!