Mezinul lui Leancă, sponsorizat de Șor
Social 8 octombrie 2018, 20:10 | 2145

Fiul mai mic al lui Iurie Leancă a învățat în Marea Britanie pe banii lui Ilan Șor. Acesta din urmă a plătit peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile lui Liviu Tristan Leancă. Numele lui apare în rulajele uneia dintre companiile utilizate de către Șor pentru spălarea banilor sustrași din bănci prin credite. Vicepremierul Leancă pretinde că extrasele bancare ar minți, iar primarul de Orhei spune că nu-și amintește. Sâmbătă, în emisiunea „Jurnalul săptămânii”, ați putut urmări prima investigație din cadrul noii campanii „Unde-i miliardul?”, care este desfășurată de Jurnal TV.

În luna mai 2014 fiul mai mic al lui Iurie Leancă, Liviu Tristan, a absolvit un ciclu de studii preuniversitare la un colegiu privat din Cambridge. Plata pentru studii, cel puțin o parte, aproximativ 40 de mii de dolari, echivalentul a peste 25 de mii de lire sterline, a fost făcută de către condamnatul în primă instanță în dosarul fraudei bancare, Ilan Șor. Mai exact, de una dintre firmele sale nerezidente, implicate în furtul miliardului – Tomton Trade Corp, care avea conturi deschise în banca letonă ABLV. Această companie este una dintre zecile de firme utilizate de Șor pentru spălarea banilor proveniți din credite. Potrivit schemei caracteristice „furtului miliardului”, banii scoşi din bănci ca împrumuturi treceau printr-un șir de transferuri de la o companie la alta. Una dintre aceste firme este Tomton Trade Corp, fapt recunoscut chiar de Șor în declarațiile făcute la procuratură și susținute în ședințe de judecată. Plățile făcute spre Leancă se încadrează în perioada de după preluarea de către Șor a controlului asupra Unibank şi au precedat preluarea Băncii Sociale și a Băncii de Economii. După trei încercări de a obține de la vicepremierul Leancă o reacție pe marginea acestui subiect şi după ore de așteptare în clădirea Guvernului, acesta s-a interesat dacă există probe. Când i s-a răspuns afirmativ, a declarat că dovezile ar fi mincinoase.

Compania lui Ilan Șor, Tomton Trade Corp este o firmă pe care procurorii moldoveni o cunosc pe dinafară. Cel puțin așa ar trebui să fie, având în vedere că au folosit rulajele acesteea în procesul de instrumentare a dosarului fraudei bancare. Cel puțin în două episoade - Vladimir Filat și Chiril Lucinschi. În deciziile de condamnare emise pe numele fostului premier și, respectiv, al fostului deputat, se conțin informații despre mai multe transferuri făcute de Șor către cei doi, anume prin intermediul Tomton Trade Corp. Despre aceste transferuri procurorii au afirmat în instanță că "inculpatul trebuia să ştie că provine dintr-un circuit financiar-bancar ilegal”. Nu şi în cazul lui Iurie Leancă. Nici Ilan Șor, care în mărturiile depuse la procuratură a descris cu lux de amănunte nenumărate transferuri către Vladimir Filat, nu vorbește despre cele cel puțin două plăți făcute pentru feciorul lui Leancă. Astăzi el nu le neagă, dar spune că nu-și amintește.

Precizăm că Iurie Leancă locuiește într-o casă impunătoare din Ialoveni, imobil pe care susține că i l-a donat socrul său. În spatele casei omul și-a făcut piscină. Într-o emisiune TV, Leancă a recunoscut că se mai întâmplă să voaleze adevărul. În opinia sa, însă, asta ar însemna „diplomație” și nu minciună.

După cinci zile în care am scris o solicitare de informaţii la Procuratura Anticorupţie, nu am primit nicio reacţie. Astăzi am mai sunat o dată la această instituţie, iar Anastasia Mihălceanu, şefă al Serviciului de informare, ne-a spus că nu poate să ne comunice nimic şi că vom primi neapărat un răspuns în formă scrisă.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie