Hogan: BNM trebuie să fie independentă
Social 23 septembrie 2020, 17:05 | 547

Ambasadorul Statelor Unite Dereck J. Hogan atenționează asupra necesității menținerii independenței Băncii Naționale a Moldovei și subliniază că aceasta este un element-cheie pentru stabilitatea financiară a Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al BNM, mesajul a fost transmis în cadrul întrevederii de ieri dintre ambasadorul Dereck Hogan și guvernatorul BNM, Octavian Armașu. Discuțiile au avut loc după ce președintele Igor Dodon a declarat că ”leul moldovenesc ar trebui să fie depreciat artificial pentru a favoriza exporturile”.

Banca Națională a Moldovei precizează că Octavian Armașu și Dereck J. Hogan au vorbit despre ”evoluțiile macrofinanciare și necesitatea continuării reformelor în sectorul bancar al Republicii Moldova”.

COMUNICATUL BNM: "În acest sens, oficialul SUA a subliniat însemnătatea menținerii independenței Băncii Naționale a Moldovei, care este un element-cheie pentru asigurarea stabilității financiare a Republicii Moldova. Aceasta este primordială pentru siguranța și reziliența sectorului bancar, în beneficiul cetățenilor, a remarcat Dereck J. Hogan."

sursa: www.bnm.md

În comunicat se mai arată că ”părțile au pus în discuție perspectivele semnării unui nou acord cu FMI și importanța acestuia pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova”. Amintim că la finele săptămânii trecute, președintele Igor Dodon a declarat că ”moneda națională ar trebui să fie depreciată ușor pentru a favoriza exporturile”. Ulterior, mai mulți experții economici au criticat ideea lui Dodon și au declarat că asemenea afirmații, făcute de către un șef de stat în context electoral, sunt periculoase, deoarece subminează încrederea în moneda națională. Potrivit experților, primii care ar avea de suferit, în cazul în care s-ar interveni pe piața valutară în sensul deprecierii leului moldovenesc, ar fi cetățenii, în special cei cu venituri mici.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie