Spitalul din Nisporeni dispune de 40 de paturi pentru suspecții și bolnavii cu COVID-19
Social 2 aprilie 2020, 20:08 | 1544

Astăzi, în Spitalul Raional Nisporeni au fost internați primii TREI pacienți suspectați de infectare cu noul tip de coronavirus. Instituția medicală poate primi până la 40 de bolnavi din raioanele Nisporeni și Călărași, ne-a spus conducerea acesteia. Specialiștii care îi îngrijesc pe bolnavii cu COVID-19 locuiesc separat de familiile lor. Pentru a nu le supune riscului de contaminare, aceștia s-au mutat la un centru de reabilitare. Unii nu-și vor vedea copiii luni de zile. N-o duc mai bine nici medicii de familie din raion. Zilnic, ei sunt nevoiți să lucreze peste program pentru a reuși să-i consulte și pe pacienții ce locuiesc în cele 10 sate unde nu este niciun doctor.

Toți pacienții cu simptome de coronavirus vor fi internați într-o secție deschisă pentru situații excepționale. Ultima dată, aceasta a fost folosită în 2009, în timpul pandemiei de gripă porcină.

Potrivit directorului adjunct al Spitalul Raional Nisporeni, angajații nu duc lipsă de echipamente de protecție, iar de aproape 200 de mii de lei au fost cumpărate consumabile.

Cele cinci aparate de ventilare artificială ar fi suficiente pentru toți pacienții în stare gravă, însă nu pentru fiecare s-ar putea găsi un pat. Se va cere ajutorul altor spitale.

În schimb, medici sunt destui. De bolnavii cu noul tip de coronavirus vor avea grijă cinci echipe a câte trei persoane. Trei dintre echipe sunt de bază, iar două - de rezervă, în cazul în care una dintre ele va fi plasată în carantină.

În această perioadă extraordinară, care ar putea dura luni de zile, cadrele medicale vor locui separat de familiile lor, pentru a nu le supune riscului. Un centru de reabilitare din Nisporeni s-a oferit să le găzduiască.

Între timp, raionul Nisporeni se confruntă cu un mare deficit de medici de familie. În zece sate nu există niciun specialist. Din acest motiv, doctorii existenți muncesc de nevoie câte șase zile pe săptămână și fac naveta de la un sat la altul pentru a examina pacienții. Printre cei care se confruntă cu aceste probleme este și medicul de familie din satele Cristești și Bursuc.

Cel mai greu a fost în februarie, în perioada virozelor, confirmă asistenta medicală. În zilele când medicul este în celălalt sat, ea este nevoită să meargă singură în vizită la pacienți.

Împreună, satele au o populație de 2.900 de persoane. Legea recomandă însă ca un medic de familie să acopere un număr de cel mult 2.000. În ciuda suprasolicitărilor, femeia reușește să-i consulte pe toți.

Șefa Centrului de Sănătate din Nisporeni recunoaște că este dificil să atragă cadrele medicale tinere în localitățile rurale.

Până în această dimineață, în raionul Nisporeni au fost depistate trei cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. Toate sunt de import.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie