Image-Description
VIDEO | Mesaj anti-Erdogan la meciul Moldova-Turcia: „Tayip, adu-ne profesorii înapoi!”
Social 11 septembrie 2019, 12:15 | 2146

Activiștii mișcării Occupy Guguță au afișat aseară, în timpul meciului R.Moldova-Turcia din preliminariile Campionatului European de Fotbal, un banner cu mesajul „Erdogan, întoarce-ne profesorii înapoi”, scris în limba turcă. La scurt timp acesta a fost demontat de paza stadionului Zimbru din Chișinău, care a intervenit în forță, și abia după intervenția poliției bannerul a fost restituit proprietarilor.

Mesajul a fost afișat în semn de solidaritate cu profesorii turci de la liceul Orizont, expulzați în toamna anului trecut din Republica Moldova.

„Îl vom fixa așa ca să se vadă la camerele din Turcia, din RM. El e scris în turcă, ca să înțeleagă destinatarul său (n.r. – președintele de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan). Vom folosi orice ocazie ca să ne manifestăm frustrarea cea mare că niște oameni au fost răpiți de un dictator care și-a trimis echipa de fotbal. Noi avem un mesaj pentru toți dictatorii și mai ales pentru cei care direct încalcă drepturile omului”, a menționat un activist în timp ce inscripția a fost afișată în tribune.

Deputatul Dumitru Alaiba relatează că, „peste doar câteva minute oamenii au fost bruscați (așa-zisa securitate și „paza particulară”), bannerul li s-a smuls din mână, în cele mai bune tradiții ale unei dictaturi”.

„Delegatul meciului de la UEFA mi-a zis să scoatem bannerul”, a explicat o reprezentantă a stadionului.

„Terenul de joc nu este pentru politică și noi suntem obligați față de cerințele UEFA și FIFA, să nu tolerăm aceste cazuri. Dacă credeți că terenul sportiv e un loc pentru politică, vă greșiți. Vă rog să părăsiți stadionul și la noi să nu mai veniți”, le-a spus activiștilor Veaceslav Samarschi, șeful serviciului de securitate al Federației Moldovenești de Fotbal.

Amintim că șapte profesori turci de la liceul Orizont au fost declarați indezirabili și expulzați din Republica Moldova de Serviciul de Informații și Securitate, sub pretextul apartenenței la o rețea islamistă. Cinci dintre ei au fost deja condamnați în Turcia, în prima instanță, iar ceilalți își așteaptă sentințele în detenție. Drept urmare, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO, fiind obligată să le plătească fiecăruia câte 25.000 de euro. Săptămâna trecută, procurorii i-au pus sub acuzare pe fostul vicedirector SIS, Alexandru Baltaga, și șefa Biroului de Migrațiune și Azil, Olga Poalelungi, pentru depășirea atribuțiunilor de serviciu în legătură cu acest caz.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie