O firmă-căpușă a plătit studiile unor copii de politicieni moldoveni
Social 11 septembrie 2020, 20:19 | 3327

O firmă-căpușă, controlată de Vladimir Plahotniuc, a plătit pentru studiile unor copii ai politicienilor de la Chișinău la universități de prestigiu din străinătate. RISE Moldova a publicat o investigație, după ce a intrat în posesia unor documente, în care se arată că printre beneficiari a fost familia președintelui Curții de Conturi, fostul lider al PD, Marian Lupu. Mai exact, fiica sa.

În 2018, Lupu a postat pe Facebook mai multe fotografii de familie. În una dintre ele, fiica sa Alexandra, îmbrăcată în robă, tocă și adidași, ține cu ambele mâini o diplomă de absolvent, emisă de Universitatea Maastricht din Olanda. Taxa anuală pentru studiile de licență la această instituție oscilează între opt și 32 de mii de euro. Pe 15 iulie 2014, când Marian Lupu era președintele PD, firma offshore Rowallan Overseas SA transferă Universității Maastricht 10 mii 510 euro. La destinația plății este indicat – „Student ID: I6092064, Alexandra LUPU”. Peste 14 zile, Rowallan mai virează în contul instituției olandeze 8 mii 500 de euro, iar la rubrica detalii trece din nou numărul de identificare al studentei Alexandra Lupu. În total, sunt 19 mii de euro. Rowallan Overseas a dispus cele două plăți din contul deschis la ABLV Bank din Letonia, o bancă aflată în proces de autodizolvare, după ce a fost acuzată de implicare în mai multe fraude globale, printre care și „dispariția miliardului” din Republica Moldova. Contactată de reporterii RISE Moldova, Alexandra le-a spus că nu poate vorbi, însă o să revină. Ulterior, nu a mai răspuns. Tatăl ei, Marian Lupu, nu a răspuns la apel. RISE Moldova a încercat să ia legătura cu Lupu prin intermediul șefei Serviciului de presă a Curții de Conturi, Violeta Balan. Aceasta a comunicat următoarele:

VIOLETA BALAN, șefa serviciului de presă al CC: "Poziția dumnealui, deci, totuși, investigația jurnalistică este așa o acțiune de autor, o operă de autor, deci investigația este investigație, la ce concluzie ajunge jurnalistul este propria lui răspundere. Momentan, dumnealui nu vrea să intervină cu niciun fel de precizări. Așteaptă materialul și atunci va decide dacă este cazul să intervină cu niște precizări."

Tot din contul deschis la ABLV Bank, compania offshore Rowallan Overseas a plătit și studiile a doi dintre cei patru copii ai lui Constantin Botnari, fost deputat și secretar general al PD. Botnari, poreclit Borsetka, este unul dintre oamenii loiali lui Vladimir Plahotniuc. Laurenția, fiica lui Constantin Botnari, a beneficiat în august 2013 de 20 de mii 875 de euro pentru taxa de studii la Oxford International College. Un an mai târziu, ea s-a transferat la Cambridge Arts and Sciences Limited, iar căsuța poștală din Insulele Virgine i-a achitat, în continuare, taxa școlarizării de 34 de mii 236 de euro. Anul trecut, Laurenția Botnari s-a asociat în compania britanică Lali Lifestyle LTD, care făcea angajări pentru o cafenea cu același nume. Și fratele ei, Jan Botnari, a studiat la Solent University din Southampton, Marea Britanie, pe bani proveniți din aceeași sursă. În cazul lui, suma transferată universității a fost de 4 mii 300 de euro. În extrasul de cont al firmei offshore figurează și trei cântăreți străini, plătiți pentru concerte și spectacole de noapte, organizate la Chișinău într-un club deținut de Plahotniuc, închis în prezent. Suma totală cheltuită în acest scop este de peste 37 de mii de euro. Plahotniuc însuși apare și el în șase tranzacții cu Rowallan Overseas, în sumă totală de peste o jumătate de milion de euro. RISE Moldova a obținut un document din luna mai 2020, redactat și semnat de conducerea Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, în care este menționat că Rowallan Overseas a fost controlată direct de oligarhul Vladimir Plahotniuc.După mulți ani de tăcere și după schimbul de putere de la Chișinău, în octombrie 2019, Procuratura Anticorupție declara că, „pe parcursul anilor 2013-2015, Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite”.Lucian Rogac, avocatul lui Vladimir Plahotniuc, a declarat că despre legătura cu Rowallan Overseas cunoaște numai din comunicatele Procuraturii. "Pe acest dosar nu are nicio calitate. Au dat numai comunicate că ar fi beneficiar, că ar fi vinovat, însă pe cauza dată nu are nicio calitate", a punctat Rogac.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie