Poliția olandeză a folosit tunuri cu apă, câini și ofițeri călare pentru a dispersa un protest organizat la Amsterdam
Externe 25 ianuarie 2021, 15:52 | 831

Poliția olandeză a folosit tunuri cu apă, câini și ofițeri călare pentru a dispersa un protest organizat duminică în centrul capitalei Amsterdam, împotriva măsurilor de restricție anti-coronavirus recent instituite. Peste 100 de manifestanți, care au aruncat cu pietre și artificii, au fost arestați, relatează Reuters.

Manifestația de protest, desfășurată în Piaţa Muzeului din Amsterdam și care încalcă o interdicție curentă privind adunările publice, are loc în prima zi după ce guvernul a introdus o interdicţie de circulaţie pe timp de noapte, o premieră pentru olandezi de la Al Doilea Război Mondial încoace. Poliția a decis să elibereze piața după ce manifestanții au ignorat instrucțiunile de a părăsi zona și i-au arestat pe cei care au atacat forțele de ordine cu pietre și cu artificii, pe străzile adiacente. Ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc și în alte oraşe din Olanda.

La Eindhoven, în sudul țării, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea de câteva sute de protestatari. Mai multe mașini au fost incendiate, iar magazine din gara centrală a oraşului au fost vandalizate. „Cel puțin 30 de persoane au fost arestate”, a declarat pentru AFP poliția din Eindhoven.

Sâmbătă seară, în cursul unei manifestaţii anti-restricţii desfășurate în localitatea Urk (nord-vestul ţării) a fost incendiat un centru de testare Covid-19. Restricţiile de circulaţie au intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică şi sunt primele măsuri de acest tip impuse în Olanda din martie anul trecut. Până acum, distanţarea fizică şi izolarea la domiciliu aveau titlu de „recomandare”, iar oamenii puteau ieşi din casă la orice oră fără a-şi justifica deplasarea.

Poliţia olandeză afirmă că persoanele arestate fie au refuzat să plece acasă, fie au comis acte de violenţă.

Opinia ta contează. Comentează!