IGSU a desfășurat primul curs-pilot de instruire în domeniul acordării primului ajutor pentru civili
Social 20 mai 2022, 20:32 | 757

Oricine poate acorda primul ajutor medical în caz de necesitate, iar uneori, această abilitate poate salva vieți. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a desfășurat primul curs-pilot de instruire în domeniul acordării primului ajutor de urgență pentru civili. Au fost instruite 20 de persoane.

Victor a venit împreună cu soția la cursul de instruire în domeniul acordării primului ajutor. Încă nu are copiii, dar când va avea va ști sigur ce trebuie să facă în cazuri excepționale, spune bărbatul:

Iulian are doar 18 ani, dar spune că demult și-a dorit să participe la un astfel de curs, pentru a învăța cum să acorde corect primul ajutor medical.

Formatorii din cadrul IGSU au demonstrat și au explicat cursanților principiile și metodele de reanimare, aplicarea urgentă și corectă a cărora contribuie la salvarea vieților. Сursul-pilot, organizat de IGSU, destinat civililor, are drept scop pregătirea cetățenilor în vederea acordării primului ajutor sinistraților.

VICTOR MÂRZA, șef adjunct al Centrului Republican de Instruire IGSU: "De anul acesta am hotărât să lansăm un curs-pilot destinat în special populației. Deci, orice doritor, începând cu vârsta de 14 ani, poate apela și frecventa aceste cursuri. Scopul cursului este, reieșind din acele situații de risc și excepționale pe care le avem, ca cetățenii să cunoască în linii generale în ce constă manevrele de prim ajutor."

IGOR MOCANU, ofițer principal al Centrului Republican de Instruire IGSU: "Noi ne străduim în aceste două zile, practic și teoretic să instruim elementele de bază ale primului ajutor. Sunt unele elemente pe care persoana civilă trebuie să le cunoască. De ce? Pentru că sunt situații când nu avem timp să așteptăm un serviciu calificat. În momentul dat trebuie să acționăm prompt și singuri."

În cadrul cursului au fost instruite 20 persoane, care au însușit cunoștințele necesare pentru exercitarea suportului vital de bază în situațiile de urgență cardiovasculară, traumatologice, neurologice și pediatrice, din perspectiva realizării modalităților operative de diagnosticare şi aplicare a măsurilor primare de stabilizare a victimei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie